Een van de hipste woorden in online marketing is wel de term content marketing. Dat het niks nieuws is, dat zegt niemand. Echter dat het belangrijk is, dat wordt in toenemende mate onderstreept. Maar waarom dan? Hieronder heb ik een tiental redenen staan waarom een content marketing strategie onmisbaar is voor elke online presence.
1. Klanten hebben een extreem laag vertrouwen in reclame
Een recent rapport van marktonderzoeksbureau Nielsen toont aan dat het vertrouwen van consumenten in de traditionele media reclame enorm is gedaald. Consumenten hebben geen blind vertrouwen meer in louter commerciële boodschappen.
Uit de enquête bleek dat maar liefst 90% van de consumenten uit OESO-lidstaten (waaronder Nederland en België) zei dat ze aanbevelingen vertrouwden van vrienden of online gebruikers ze vertrouwen, terwijl slechts 10% zei dat ze vertrouwden op de berichten afkomstig van traditionele advertising.
Content Marketing is een vorm van mond-tot-mond reclame, waarbij gebruikers de betrokkenheid van de consument vergroot en merk gerelateerde content deelt. Een sterke content marketing strategie nadert de 90% vertrouwensniveau beter dan alle betaalde banner advertenties, die aan de andere kant van het vertrouwen zitten.
2. Content Marketing zorgt voor kwalitatieve leads
“Half the money I spend on advertising is wasted; the trouble is I don’t know which half”, zegt John Wanamaker (volgens sommigen de vader van moderne advertising). Dit probleem kan worden opgelost met content marketing.
In feite, content marketing kan 30% meer organisch verkeer om zetten in hoogwaardige sales leads dan advertising aldus MarketingSherpa. Hoe beter je content marketing aanslaat, hoe groter het aantal potentiële klanten.
Dit is vergelijkbaar met de meer traditionele reclame-methoden, waarbij mediaplanners de boodschap afstemmen op een specifiek publiek met een daarbij horende advertentie, in de hoop dat deze advertentie aanslaat bij dat publiek.
Content Marketing werkt meer volgens de strategie van ‘narrowcasting’, waar merken zich richten op een kleinere kerngroep van potentiële hoogwaardige consumenten.
3. Content Marketing voldoet verlangen naar meer informatie
Ergens in 2010, toen ongeveer eenderde van de consumenten een smartphone had, bezochten gebruikers gemiddeld 5,3 informatiebronnen voor het maken van een aankoopbeslissing. Aan het begin van 2012, toen meer dan de helft van de consumenten een smartphone had, was dat getal verdubbeld tot 10,4 informatiebronnen.
Nu het gedrag van de gebruiker en de technologie aan het veranderen is, zal de consument steeds meer uitgaan van informatie over merken, voordat een echte persoon als bron wordt geraadpleegd.
Als marketeer zul je je moeten beseffen dat aankoopbeslissingen op deze gewijzigde manier tot stand komen, en dat daarmee content marketing centraal moet komen te staan bij elke online presence om zo mensen die op zoek zijn naar informatie ter ondersteuning van een aankoopbeslissing, te helpen.
4. Content Marketing verbetert zoekmachine optimalisatie (SEO)
Content marketing vormt in toenemende mate een verweven onderdeel met zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines als Google worden steeds slimmer in het vinden, rangschikken en tonen van de juiste informatie op zoekvragen van gebruikers. Content marketing moet daarom centraal staan bij een SEO-strategie.
Google bijvoorbeeld zet nu zwaar in op social sharing en link buzz. Kijk bijvoorbeeld maar naar het hele verhaal rondom author rank. Hoe meer content ‘like’ en ‘share’ ondersteunt, hoe beter en hoger deze zal worden gerangschikt.
5. Content Marketing versterkt positie als marktleider
Het produceren van nuttige en originele inhoud versterkt de positie van je merk als een marktleider in je branche. Hoe sterker de content, hoe groter de kans dat mond-op-mond reclame toeneemt.
De theorie van content marketing wordt nog maar mondjesmaat ingezet. Het vergt bij marketeers een overgang naar een nieuwe manieren van denken die minder reclame en verkoop gebaseerd is, maar meer op de lange termijn, kosten effectief via een aantrekkelijke content marketing gerichte strategie.
Content Marketing is iets van de lange adem. Het vergt tijd, en zal niet meteen al tot resultaat leiden. Om de pijn te verzachten, is een hybride vorm aan te raden. In deze hybride vorm pas je als marketeer nog steeds verkoop gerichte marketing campagnes toe, en versterk je deze met content marketing.
6. Content Marketing beïnvloedt keuzes van consumenten
Content marketing kan de koopintentie en besluitvorming van consumenten beïnvloeden. Zo zijn consumenten gemiddeld op 70% door de sales funnel voordat ze een direct contact met een merk hebben.
Met content marketing kun je beslissers beïnvloeden voordat zij jouw product uit het oog verliezen. Tenminste dat moet je doel zijn.
Zo bleek uit een onderzoek gedaan door Roper Public Affairs dat maar liefst 80% van de zakelijke beslissers liever bedrijfsinformatie via een reeks van artikelen las, dan dat zij advertenties bekeken hierover. 70% van de beslissers zei content marketing geeft hen het gevoel dichter bij het merk te staan, en 60% zei dat content marketing hielp om betere aankoopbeslissingen te maken.
7. Content Marketing bron voor native advertising
Goede content moet uiteindelijk wel bij de doelgroep terecht komen. Het voordeel van advertising is dat dit direct bij de doelgroep binnenkomt. Content daarentegen is passief, en zit te wachten op die doelgroep die er mee in aanraking komt. Een manier om deze goede content te verspreiden, en dus onder de aandacht te brengen van je doelgroep is door gebruik te maken van native advertising. Native advertising is een te vergelijken met een advertorial, maar dan duidelijker opgezet als een advertentie. Native advertising wordt bijvoorbeeld geplaatst in een newsfeed op sociale media of op relevante partner websites als een voorgestelde post.
Deze vorm van reclame biedt meer perspectief dan banner advertenties.
Goede native advertising maakt gebruik van sterke content marketing die, boeiende authentieke, inspirerende en educatieve waarden en belangen uitdraagt die afgestemd zijn op je publiek.
8. Content Marketing levert sterke ROI
Zoals ik al eerder schreef kost het best veel tijd om goede inhoud te maken. Daarentegen betaalt zich dat ook terug, omdat goede inhoud minder vergankelijk is dan standaard reclame. Bovendien, als je content van dusdanige kwaliteit is dat volgers deze gaan delen, dan vergroot je zonder veel extra kosten het bereik. En krijg je daarmee gratis nog meer naamsbekendheid.
Mocht dat nog niet overtuigend genoeg zijn, ook onderzoek heeft aangetoond dat per gespendeerde dollar, content marketing 3 keer meer leads produceert dan zoekmachine marketing en het daarbij ook nog eens 30% minder kost. Uit onderzoek bleek dat een lead via content marketing gemiddeld zo rond de 75 dollar kost, terwijl een lead via zoekmachine advertising rond de 109 dollar kost. (bron: Eloqua)
9. Social Media drijft op Content Marketing
Inhoud vormt de basis van uw social media strategie, zonder goede inhoud ook geen sociale media activiteiten. Met als gevolg achteruitgang in volgers. Content marketing materiaal moet altijd worden geproduceerd met social sharing en engagement in het achterhoofd.
Content Marketing gekoppeld aan sociale media krijgt nog meer merkbeleving als ook gebruik wordt gemaakt van user generated content, dit dan ook weer gekoppeld aan het delen ervan. En uiteindelijk leidt dit tot het ontstaan van een soort van merk-community. Hashtags kunnen dan nog meer een sterke rol spelen als een instrument voor het indexeren en contextualiseren van gesprekken rond merken.
10. They will love you
Content marketing is nuttig voor de doelgroep als het de bedoeling is om te helpen, informeren, inspireren en entertainen. Content marketing als verkoopgesprek zal nooit worden gezien als nuttig, of zelfs als zeer storend worden ervaren.
De sleutel is om geweldige content te produceren om te helpen bij het bereiken van je doelgroep om zo hun doelen en verlangens te verbinden met het merk, waardoor je aansluit op de individuele beleving op een zinvolle, en waardevolle manier.
Content Marketing Thought Leader Jay Baer noemt dit ‘Youtility’ – het plaatsen van de klant op de eerste plek, zelfs als dat betekent dat je je klant moet verwijzen naar concurrenten of zelfs bedrijven die niets te maken hebben met jouw branche.
Het helpen van je huidige en potentiële klanten op de eerste plaats, en zelfs niet denken aan verkopen, zal het vertrouwen op bouwen welke mond-tot-mond reclame in de hand werkt zodat je lange termijn klanten en fans krijgt.
Of om met Jonathan Mildenhall (Coca Cola) te praten: “we are successful when people are talking about our brands in the right way.”