Je kent het wel, je hebt iemand gesproken of ontmoet, of je ziet op LinkedIn een profiel dat je interessant vindt. De vervolgstap is dan dat je contact opneemt met deze persoon. Maar hoe zorg je er nu voor dat die persoon ook reageert? Hoe maak je die slagingskans zo groot mogelijk?
Als je nu standaard een contact request verzend, dan luidt het bericht een beetje als volgt:
Let’s connect on LinkedIn met als tekst “I’d like to add you to my professional network.“.
[box]
[/box]
Nou, dat is een sexy binnenkomer. Als je in de verkoop zit, dan lukt het je zeker niet om zo een afspraak te boeken. Of als je op een congres bent en er staat een kei van een spreker, een ‘goeroe’ in zijn vakgebied, en jij wilt daar mee praten. Dan loop je toch ook niet naar die persoon toe met een of andere knullige tekst? Met zo’n tekst komt eigenlijk direct de vraag naar boven “waarom zou ik met je linken?”, en “waarvan kennen wij elkaar?”.
Het uiteindelijk doel van de verzender is meestal om een link te leggen, en om zo ofwel iets te vragen, ofwel iets van je te krijgen. Het meest gemakkelijke dat de ander kan doen is je mail negeren. En dat vraagt weinig moeite.
Hoe kun je nu ervoor zorgen dat iemand ten eerste je bericht opent, en ook nog leest, en dan ook nog reageert?
[box icon=”twitter” style=”simple”]
Hoe Maximaliseer Je de Response op je LinkedIn Berichten? 5 Tips http://j.mp/H5VsTv
[/box]
In feite is het niets anders dan bij een gewoon e-mailbericht waarbij je iets wilt van iemand. Echter bij LinkedIn heb je het probleem van het aantal karakters dat beperkt is, en de beperktheid of iemand wel berichten wenst te ontvangen.
Tip 1: Bedenk een Kei van een Titel
Met de titel zorg je ervoor dat het bericht geopend wordt. En dat is stap 1 voor het succes van je bericht. Wees concreet in je titel. Bedenk dat ook goed wie de persoon is die je benadert. Is het een vreemde voor je, of is het iemand die je recent hebt ontmoet?
Verplaats je dan ook in de ontvanger en bedenk hoe hij jouw bericht zou ontvangen. Een titel als “Nav. onze recente ontmoeting” is natuurlijk veel minder concreet als “Onze ontmoeting op Overheid & ICT afgelopen week”. Je moet er namelijk van uit gaan dat de persoon in kwestie misschien wel meer verzoeken krijgt.
Tip 2: Wees Persoonlijk
Een e-mailbericht dat gewoon domweg begint met ‘I’d like to add you to my professional network” zonder aanhef vraagt wel veel van een ontvanger. Door gewoon te beginnen met beste
Een onderzoek gedaan door MailerMailer, een e-mailmarketing bedrijf, verrichtte onderzoek naar het wel of niet toepassen van personalisatie. Uit het onderzoek bleek dat gepersonaliseerde e-mails (dus met gepersonaliseerde content) het meeste succes hadden.
[one_half valign=”top” align=”center” animation=”none”]
[progress_circle value=”9,8%” icon=”envelope” style=”simple”]
Niet gepersonaliseerd: 9,8%
[/one_half]
[one_half_last valign=”top” align=”center” animation=”none”]
[progress_circle value=”13,2%” icon=”envelope” style=”simple”]
Gepersonaliseerd: 13,2%
[/one_half_last]
Tip 3: Vertel duidelijk wie je bent
En jij dacht dat vanwege de mogelijkheden van LinkedIn dat gebruikers uitgebreid je profiel gaan bekijken? Echt niet. Dat doet slechts een deel van de mensen. Steeds meer mensen lezen e-mail via een smartphone, en het opvragen van een profiel kost gewoon meer bandbreedte. Als je geen onbeperkt abonnement hebt, dan doe je dat dus niet. En dan nog, ook al lees je het bericht op je desktop, dan nog, iemand moet extra handelingen verrichten om te achterhalen wie jij bent.
Maak het de ontvanger makkelijk. Zorg dat het in een paragraaf duidelijk is wie je bent. Zo begin ik sommige inMails met de tekst “Ik ben Ric van Westhreenen, en ik schrijf net als jij voor FrankWatching. Ik vond je laatste bericht over ….. erg goed geschreven”.
Tip 4: Wees specifiek met je vraag
Er is slechts een kleine groep aan mensen die gewoonweg reageren als je puur vraagt om te linken. Die mensen herken je aan woorden als Toplinked of LION (LinkedIn Open Networker). Als je echt voor de nummers gaat, dan is dat een manier om snel met veel mensen een connectie te krijgen. Of het echt helpt met het bereiken van specifieke doelen, dat vraag ik me af.
Belangrijk is meer dat je bij een verzoek aan iemand via LinkedIn een specifieke vraag stelt. En dat je dat duidelijk maakt in maximaal 1 alinea. Wees dus specifiek. Bijvoorbeeld “Ik zag aan je profiel dat je Scrum gecertificeerd bent. Ik wil ook dit certificaat halen, en zoek een goede opleider. Bij welke opleider heb je de cursus gevolgd?”.
Een hele concrete vraag die ook heel goed beantwoord kan worden. Of “Ik zie dat jij werkt bij bedrijf X. Ik heb daar de vacature Y gezien, en als secundaire arbeidsvoorwaarde staat Kinderopvang genoemd. Heb jij daar ervaring mee?”.
Belangrijk is altijd wel in het achterhoofd te houden hoe je relatie is met de persoon die je aanschrijft. Is er al een vorm van een relatie, dan kun je veel meer van deze persoon vragen, dan iemand die je niet kent of nog nooit ontmoet hebt. Een vraag als ‘recentelijk heb ik gesolliciteerd bij het bedrijf waar jij ook werkt. Kun je voor mij achterhalen waarom dat was en een goed woordje doen bij je baas?’. Dat is al een vraag die al vrij belastend kan zijn voor goede relaties, laat staan voor vreemden.
Tip 5: Zorg voor een nette afsluiting
Net als bij een telefoongesprek of e-mailbericht is het bij een LinkedIn bericht essentieel dat je het netjes afsluit. In je laatste zin sluit je dan ook af met een bericht waarin je enerzijds je waardering uitspreekt dat iemand je bericht heeft gelezen, en anderzijds dat je het erg op prijs stelt dat hij zijn best doet voor je.
Bijvoorbeeld ‘Ik stel het op prijs dat je mijn bericht hebt gelezen, en ik hoop dat je in staat bent om mij een antwoord te geven op de vraag of mij verder te helpen door het bericht naar iemand anders door te sturen die mij verder kan helpen.’