Veel online marketeers verspillen vreselijk veel tijd met het doen van nutteloze taken als onderdeel van hun zoekmachine optimalisatie proces. Veelal vanuit de gedachte dat het bijdraagt aan een betere vindbaarheid. Deze blogpost gaat je tijd besparen. Kun je tenminste echt wat nuttigs doen. (en of deze 7 taken nu echt nutteloos zijn, je hoeft ze in ieder geval niet elke dag te doen, dat is nutteloos!)
1. bezoekersaantallen bekijken
Als je een website hebt, dan krijg je bezoekers. Dat is evident. Wellicht vindt je het nog interessant als je net je site gelanceerd hebt om te kijken of je bezoekersaantallen groeien door je zoekmachine optimalisatie campagne, maar serieus, bezoekers an-sich zijn toch niet interessant? Dat is net als dat zielige kraampje op de braderie. Veel mensen schuivelen langs, maar niemand stopt om te kopen. Is dan de vraag als je thuiskomt: ‘en hoeveel bezoekers heb je gehad?’, nee toch? Dus, blindstaren op die bezoekersaantallen is niet interessant. Bepaal KPI’s en ga daar effectief mee aan de slag.
2. backlinks kopen
Een paar jaar geleden kwam het kopen van backlinks opeens sterk opzetten. Er waren zelfs complete veilingwebsites. Op die sites kon je een vermelding kopen op bijvoorbeeld een pagina met een PageRank van 7. Of je kon een backlink kopen op een ‘waardevolle’ .edu of .gov website. Hoe schaarser, hoe kostbaarder de backlink, want dit zou zeker helpen bij je zoekmachine optimalisatie. Nog erger waren de backlink-bundels. Je kocht dan voor bijvoorbeeld 10 dollar per maand 500 backlinks. Het was een mooi verdienmodel voor degene die de links verkocht. Totdat Google e.a. er lucht van kregen. Heel simpel, er is geen makkelijke weg naar een hoge positie. Je moet gewoon je werk doen, of een specialist inhuren. Vooral die bundels, de kwaliteit is natuurlijk om te huilen. Niet doen dus, en geen tijd aan besteden.
3. trefwoord dichtheid
In de hedendaagse webcultuur draait het om content strategie en storytelling. De gekunstelde teksten met voldoende trefwoorddichtheid is wel redelijk gepasseerd. Natuurlijk is het een noodzaak om de relevante trefwoorden te gebruiken, en dan met name in de titel en kopjes, maar je hoeft niet meer te streven naar gekunstelde zinnen die niemand begrijpt. Uiteindelijk gaat het niet om uitsluitend bezoekers te trekken, maar draait het om bezoekers te vermaken. Met slechte teksten jaag je ze eerder weg, dan dat je ze vermaakt. Heb je daar zelf moeite mee om goede teksten te schrijven? Huur dan een goede tekstschrijver in. Als je zelf het voorwerk doet, dan hoeft tekstredactie niet veel te kosten.
4. het plaatsen van artikelen op diverse websites
Het was ooit eens een goede tactiek. Door kwalitatieve artikelen te schrijven, en deze te voorzien van een of meerdere links naar je website, kreeg je enerzijds kwalitatieve bezoekers en anderzijds mooie backlinks. Tegenwoordig kun je ook hier de tijd besparen. Tenzij het natuurlijk sites zijn met heel veel exposure (bv Frankwatching of Marketingfacts). Echter voor SEO kun je het achterwege laten. Elke soortgelijke site maakt tegenwoorden gebruik van het attribuut rel=nofollow. Kort toegelicht: elke link voorzien van dit attribuut ‘lekt’ geen PageRank en voegt dus niks toe aan de zoekmachine optimalisatie van je website. Dit werd al in 2005 geïntroduceerd, en al snel door alle zoekmachines geadopteerd.
Bovendien hebben zoekmachines bij verschillende updates (zoals Panda) de links afkomstig van dit soort sites afgewaardeerd door een sterke opschoonactie te houden van die artikelen. Dus, gebruik je tijd ergens anders voor.
5. obsessief monitoren van je positie
Ik ga niet ontkennen dat een top 10 positie onvoorstelbaar belangrijk is om bezoekers te krijgen. Maar laten we realistisch zijn, bezoekers zijn geen kopers. En bovendien, je krijgt geen extra bezoeker of koper als je elke minuut kijkt of je al weer een plekje bent gestegen. Bovendien, moet je in ogenschouw nemen dat elke gebruiker van Google tegenwoordig een meer op persoonlijk zoekgedrag afgestemde set aan zoekresultaten te zien krijgt. Dus wat voor jou een top 10 positie is, kan bij een ander wel betekenen dat hij de vermelding wellicht niet ziet staan. Verder, als je dan in die top 10 staat, dan is misschien je optimalisatie in orde, maar levert het ook meer kopers op? Dus, obsessief kijkgedrag is nutteloos. Regelmatig controleren, al dan niet via de webmaster tools, is aan te raden. Zeker als je actief bezig bent met de zoekmachine optimalisatie van campagnes.
6. geautomatiseerde content creatie
Ik had al geschreven dat het weinig tot geen nut meer heeft om zomaar artikelen te plaatsen op verschillende sites. In dat geval had ik het nog over artikelen die je zelf schreef. Uiteraard kun je het je voorstellen dat er ook software is waarmee je artikelen kunt produceren. Om duplicate content tegen te gaan, genereert de software een dusdanige hoeveelheid variaties, dat dit onder deze penalty uit kan komen. Helaas, het predikaat kwaliteit is uiteraard totaal afwezig. Nog erger, de meeste van deze artikelen worden geplaatst op schimmige plekken waar je jouw kwaliteitsnaam niet aan wenst te verbinden. Beter is en blijft het om dan een kwaliteitsartikel te schrijven, en deze te publiceren op een toonaangevende website.
7. over-optimalisatie van je onsite-PageRank
Met de komst van het attribuut rel=nofollow, ontstond ook de taak van de webmaster om per link te bepalen of het een belangrijke pagina was of niet. Was het een onbelangrijke pagina, dan kreeg het de attribuut, en bij een belangrijke dus niet. Je snapt, dat is monnikenwerk. Natuurlijk, als dit je een nummer 1 positie in Google zou opleveren, dan moet je het vooral doen. Echter, zoveel invloed heeft dit niet. Sterker nog, zelfs Googler Matt Cutts ontkracht het belang van ‘PageRank Sculpting‘.
Nu, als het goed is heb ik je voor de komende tijd veel extra tijd gegeven. Ik ben benieuwd hoeveel winst het je oplevert per dag!