Na een groot aantal jaar gepoogd te hebben een van de grote zoekmachines te worden of zelfs Google te verslaan, heeft Ask.com het opgegeven. Met de nieuwe koers die vandaag bekend is gemaakt, kiest het bedrijf voor een terugkeer naar haar roots en een beduidend betere kans om een niche positie te verwerven tegenover de andere grote zoekmachines. Een ding is zeker, het is het einde van een mooie zoekmachine die nooit de kans kreeg een toppositie te verwerven.
Ask.com had de betere technologie onder andere door de aankoop van Teoma, maar ook door haar roots in natural language search. Ondanks haar kleine marktomvang was Ask een van de meest innovatieve zoekmachines. Toch bleek zij niet in staat de marktvoorsprong van Google en Yahoo! voorbij te streven. Marketingbudget en mogelijkheden waren gewoon te beperkt in vergelijking met de anderen, en het duurde te lang voor de aandeelhouders. Het gevolg hiervan is dat 40 medewerkers kunnen uitkijken naar een andere baan. Slechts 2 jaar na haar rebranding van AskJeeves naar de zoekmachine Ask.com met een vormgeving analoog naar Google (eenvoud, sober), keert Ask terug op haar schreden en stopt als het ware.
Dat is heel erg jammer. Zeker met de realistische mogelijkheid van het verdwijnen van Yahoo! als het samengaat met Microsoft, waren de kansen voor een echte goede nichespeler (een echte David) uitstekend. Een half jaartje was genoeg geweest om dit uit te vinden. Het is over, voorbij.
De vraag blijft natuurlijk wat gaat Ask doen? Dat is voor nu heel duidelijk. Ask gaat zich richten op de getrouwde vrouw en moeders, en haar problemen. Oftewel Ask wordt weer de aloude vraagbaak voor recepten, vlekkentips, hobbies, huiswerk, en gezondheid. Het goede nieuws is dat deze specifieke doelgroep Ask al kent, dit was namelijk de zoekmachine’s basis. Een ander bijkomend commercieel voordeel is dat deze demografische groep ook veelvuldig gaat over de huishoudelijke uitgaves, en daarmee is het ook een interessante doelgroep vanuit commercieel oogpunt gezien. Of het innovatief is? Echt niet. Nog erger, hoogstwaarschijnlijk wordt Google de achterliggende engine.
Of we dan de butler Jeeves weer terug gaan zien, dat blijft een vooralsnog onbeantwoorde vraag.