Naar aanleiding van het recente vertrek van Facebook Director of Product Blake Ross als gevolg van een bericht dat Facebook niet meer cool genoeg is voor jongeren ben ik ook wat gaan navragen en onderzoeken hoe anderen Facebook zien. Het vertrek van Ross kwam redelijk onverwacht. Het aparte, zeker bij een beursgenoteerde onderneming als Facebook, is het feit dat hij zijn afscheidsbrief publiekelijk op zijn Facebook-account plaatste. Daarin begon hij met het volgende:
“I’m leaving because a Forbes writer asked his son’s best friend Todd if Facebook was still cool and the friend said no, and plus none of HIS friends think so either, even Leila who used to love it, and this journalism made me reconsider the long-term viability of the company.” (bron)
Een ding: auw… Niet lang daarna was het bericht overigens verdwenen. In het jaarverslag van Facebook onderschrijft het bedrijf het zelfde:
“We believe that some of our users, particularly our younger users, are aware of and actively engaging with other products and services similar to, or as a substitute for, Facebook. For example, we believe that some of our users have reduced their engagement with Facebook in favor of increased engagement with other products and services such as Instagram. In the event that our users increasingly engage with other products and services, we may experience a decline in user engagement and our business could be harmed.” (bron)
Onderzoek onder 10-14-jarigen
Een rondvraag door mij gedaan onder een groep Nederlandse tieners in de leeftijd van 10-14 leverde uitspraken op als “Facebook zuigt” of “eerder Instagram of Twitter”. Andere onderzoeken ondersteunen het ontstaan van Facebook-moeheid. Zo had Pew Internet eind 2012 een onderzoek gedaan onder ruim 1.000 respondenten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er een soort van Facebook-moeheid ontstaat bij veel gebruikers. Het blijkt dat zelfs 27% van alle respondenten van plan is minder tijd te besteden aan Facebook in 2013. Als je kijkt naar onderstaande grafiek, zie je dat dit met name bij de groep 18-29 gebeurt. Daar geeft zelfs 38% aan dat zij in 2013 minder tijd aan Facebook gaan besteden(bron)
Op zich is het natuurlijk niks nieuws. Facebook is al uit 2004. In internettijd is dat best wel oud. Met de aankoop van Instagram heeft Facebook een slimme zet gedaan. Het blijkt namelijk dat Instagram aan populariteit wint. Daarmee kan Facebook het nog wel even rekken. Dat Facebook moet beseffen dat er problemen in aantocht zijn, is ook duidelijk. In hun jaarverslag onderschrijven ze dat de sterke groei afvlakt. Dat in combinatie met bovenstaande cijfers, valt te concluderen dat Facebook op haar top zit. En als je op een top zit, dan is de enige weg die overblijft…. juist, naar beneden.
Welke alternatieven voor Facebook zijn er dan?
Onderzoek laat zien dat sites als Pinterest en Tumblr sterk opkomen. Apps als Instagram ook. In een eerder artikel ben ik uitgebreid ingegaan op deze relatieve nieuwkomers. Het mag duidelijk zijn dat als Facebook niet in staat is om Facebook moeiheid te bestrijden, het einde van Facebook nabij is.