Door legaal gratis muziek aan te bieden verwacht Google meer voet aan de grond te krijgen in China. Het marktaandeel van Google is in China een magere 26%. Een aandeel dat alleen maar daalt. Echter grote concurrent Baidu biedt ook muziek aan, maar deze muziek is voor 99% illegaal.
Lange tijd is het succes van Baidu toegekend aan de mogelijkheid om direct vanaf de homepage naar muziek te zoeken. Het schijnt zo te zijn dat maar liefst 7% van al het bezoek aan de website van Baidu puur en alleen gericht is op muziek. Hiervoor ligt Baidu al sinds december onder vuur, en recentelijk is daar weer een rechtzaak voor gestart.
Volgens een artikel in de Wall Street Journal staat Google op het punt om deze gratis muziek dienst te lanceren waarbij er muziek aangeboden gaat worden van 3 grote bedrijven uit de platenindustrie en een handvol kleinere labels. De muziek zal worden aangeboden met een digitaal watermerk zodat er enerzijds wel hoogwaardig kwalitatieve muziek kan worden aangeboden, maar waarbij anderzijds ook gemonitored kan worden hoeveel keer bepaalde muziek gedownload is.
Het is de eerste keer dat Google deze markt gaat verkennen. Als het aanslaat, dan is de kans groot dat Google dit ook in andere landen gaat uitrollen. Met deze actie treffen ze Baidu recht in het hart. Niet alleen is het aanbieden van muziek goed voor 7% van het internet verkeer naar Baidu, ook verdient Baidu goed aan de advertenties die op de pagina’s staan waar de muziek wordt aangeboden. Uiteraard is de platenindustrie blij met het initiatief van Google. Niet alleen wordt zo de illegale handel in muziek aangepakt, ook wordt daarmee een nieuw verdienmodel aangeboord. Weliswaar laag (14 dollarcent per muziek stuk), maar beter iets dan niets.
Aan een ding gaat men hier nog wel voorbij. In het artikel van de Wall Street Journal wordt uitgegaan dat de kwaliteit van illegale muziek slecht is, daarnaast zien zij het aanbieden als informatie over de muziek een toegevoegde waarde. In die waan zou ik Google niet snel laten. In toenemende mate zie je in het illegale circuit hoogwaardige kwaliteit langskomen, vanwege de toegenomen internet snelheid. Compressie formaten als FLAC en OGG en online muziekdatabases als die van Gracenote bieden al dit soort mogelijkheden. En dan hebben we natuurlijk ook nog iTunes. Dus Google’s dienst is voor zover ik het zie oude wijn in nieuwe zakken.