Gedurende enkele weken is Dagblad Trouw niet vindbaar geweest via Google, zo meldt Voelspriet’s Henk van Ess. Ook deze krant was ten prooi gevallen aan een overijverige webmaster die met enkele trucs dacht meer bezoekers te krijgen.
Trouw’s journalist Vincent Dekker schrijft in deVerdieping van vandaag:
Laat ik nu eerst melden dat het waarschijnlijk een ’fout’ aan onze kant is geweest die tot de banvloek heeft geleid. Trouw gebruikte op zijn webpagina zogeheten verborgen trefwoorden. Op een webpagina van economie stond onzichtbaar bijvoorbeeld ook het woord buitenland, plus nog een hele trits andere termen.
Uiteindelijk weet Trouw de problemen op te lossen, overigens zonder echte duidelijke aanwijzingen van Google, waardoor het Dagblad afgelopen woensdag weer gewoon te vinden was. In het artikel van Vincent Dekker gaat hij vervolgens in op het feit dat de hulp van Google wel erg mager was. Zo schrijft Dekker:
Maar wat nu als niet Trouw maar een bedrijfje dat vleeshaken aan slagers levert, hetzelfde overkomt? Dat ontdekt maandenlang niets, en als het er achter komt, weet ook de handige buurman die geholpen heeft bij het bouwen van de site geen raad. Al gauw melden zich geen nieuwe klanten meer en loopt de omzet terug.
Google laat weten in de eerste plaats de zoekresultaten zo nuttig mogelijk te willen houden. Het waarschuwt niemand vooraf noch achteraf. Wie verwijderd wordt, kan op de site van Google wat hints vinden.
Dat is zo langzamerhand misschien toch echt te mager. Google heeft zich opgewerkt tot de belangrijkste zoekhulp ter wereld. Dat schept verplichtingen. Je opstellen als politieagent die foute zaken meent te zien en daarna als rechter die een straf uitdeelt, om vervolgens de beschuldigde en veroordeelde niet te melden wat er waarom aan de hand is, dat is toch iets te veel Kafka.
Als we van Google letterlijk horen wat er mis is, weten we ook hoe we dit kunnen omzeilen. Dat is iets dat Google wil voorkomen. Juist door het vaag te houden, dwing je automatisch af dat een goede webmaster ofwel het risico neemt, ofwel het zekere voor het onzekere neemt en dus geen rare trucjes toepast. Voor het standpunt van Google valt zeker veel te zeggen. Wel is het natuurlijk zo dat als je een marktaandeel van meer dan 75% hebt, je ook wel verplichtingen hebt.