Dat de hoeveelheid data dat via social media de wereld wordt ingeslingerd de term enorm ver overschrijdt, is te verwachten. Verschillende social media netwerken openen zelfs hun eigen datacenters om de hoeveelheid data veilig te kunnen bewaren. Deze hoeveelheid data is perfect te gebruiken voor marktonderzoek.
Kijk je bijvoorbeeld naar Twitter, dan zie je duidelijk in het profiel staan waar de interesses liggen. Ook kun je aan het gebruik van specifieke hashtags zien waar de interesses naar uitgaan van gebruikers. Zo krijg je vrij snel een goed beeld van gebruikers en hun interesse voor een specifiek product. Diverse tools, als Obi4Wan, Hootsuite, Facebook Insights, Icerocket en vele anderen, achat levitra en ligne, bieden handige inzichten en doorzichten naar social merkontwikkeling en -monitoring waarmee marktonderzoek gedaan kan worden.
Sterker nog, onderzoek toont aan dat tweederde van alle onderzochte bedrijven nu al social media gebruiken om hun concurrentie te onderzoeken.
“By studying their social media presences, you can understand their market position, their appeal with customers and even their potential weaknesses.
Bedrijven geven via social media heel veel informatie prijs. Niet alleen worden klantrelaties blootgelegd (zelfs op contactpersoon), ook wordt het direct inzichtelijk welke (digitale) marketingactiviteiten de concurrent allemaal inzet.
Bovendien geeft het ook de mogelijkheid om in te spelen op de fouten die concurrenten maken, door bijvoorbeeld wel een klacht op te volgen bij een niet-klant.
Op het moment dat je niet wilt dat de concurrentie weet dat je ze volgt, kun je natuurlijk gewoon gebruikmaken van de verschillende social media tools die (vaak gratis) beschikbaar zijn. Zo kun je in Hootsuite gewoon een specifiek account volgen op Twitter, zonder dat je deze persoon echt volgt.
Het betekent overigens dat de kans dat je concurrentie jou volgt ook aanwezig is.