Vroeger was het allemaal vrij simpel voor ouders. Het enige waar je je kinderen voor waarschuwde waren kinderlokkers (neem geen snoepje aan van vreemde mensen), en het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes. Inmiddels is het allemaal niet zo simpel meer met de komst van internet, messaging diensten als Whatsapp of Skype, en specifiek social media.
Je zult als ouder veel beter op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden en gevaren van deze diensten. Hieronder een lijstje van 10 punten waar je als ouder beducht op moet zijn bij sociale media (zie het maar als een handleiding sociale media voor ouders).
[dropcap style=’square’]1 [/dropcap]Praat met je kinderen
Klinkt als een dooddoener; praat met je kinderen. Ik kan je vertellen, ‘s-avonds aan de eettafel vragen hoe het op school ging, is niet hetzelfde als praten met je kinderen. Technisch gesproken is het praten, maar het is niet communiceren. Wat ik wil dat je doet, is dat je aan je kind de kaders en grenzen uitlegt die gelden voor sociale media. Als hij of zij oud genoeg is om een account te hebben op Twitter, Facebook of Hyves, dan kun je hem of haar ook wel uitleggen wat mag en niet mag.
[dropcap style=’square’]2 [/dropcap]Zorg dat je verbonden bent met je kinderen op sociale media
Connect op Facebook, Twitter of Hyves. Zorg dat je verbonden bent, zodat je ook kunt volgen wat je kind doet. Op die manier kun je ook in de gaten houden wat ze posten of waarop ze reageren.
[dropcap style=’square’]3 [/dropcap]Help je kinderen met het inrichten van sociale media als profielen
Je moet ervan uitgaan dat je kinderen er geen weet van hebben hoe riskant sociale media zijn. Help ze met het inrichten van een account. Zorg ervoor dat je de privacy van je kind goed beschermt. Plaats ook niet alles in het profiel, een kind hoeft niet gevonden te worden op basis van profielkenmerken, zoals volwassenen. Plaats geen geboortedatum, school of wat dan ook. Of zorg dat je dit helemaal afschermt.
[dropcap style=’square’]4 [/dropcap]Gebruik de privacy instellingen
Elk social netwerk kent privacy instellingen. Sommige zijn beter en fijnmaziger in te stellen dan anderen. Neem ze goed door en pas ze toe. Het is beter om meer af te schermen en langzamerhand beetje bij beetje vrij te geven, dan het omgekeerde.
[dropcap style=’square’]5 [/dropcap]Wees ervan bewust wat je plaatst
Het is hartstikke leuk om foto’s op instagram te zetten dat je op vakantie bent met de hele familie, maar daarmee zet je de deur open voor inbrekers. Of een leuke vlotte foto van jezelf in je nieuwe bikini. Ik hoef je niet te vertellen wat er gebeurt met die foto. Wees bewust wat je online plaatst. Als het er eenmaal staat, dan is het zo gedeeld en verspreid.
[dropcap style=’square’]6 [/dropcap]Online pesten is uit den boze
Online pesten is aan een enorme opmars bezig. Dat wil je niet dat je kind dat overkomt. Ook wil je niet dat een ander dat overkomt. Zorg dat je kind er niet aan meedoet. En als je kind het ziet het aan jou of een leerkracht verteld.
[dropcap style=’square’]7 [/dropcap]Plaats geen foto’s waar je later spijt van krijgt
Ooit zag ik bij een zoektocht naar de achtergrond van een sollicitant compromiterende foto’s verschijnen in de top 10 van Google. Het betrof een publieke functie met veel klantcontact. De foto’s zouden echter zijn positie aardig onderuit halen. Datzelfde geldt voor foto’s van je kinderen. Zodra een foto online staat, heb je er geen invloed meer op. Zeker niet als deze via sociale media verspreidt wordt. Wees daarvan bewust en hou compromiterende foto’s lekker voor het eigen foto-album.
[dropcap style=’square’]8 [/dropcap]Gebruik je boerenverstand
Ook dit klinkt zo logisch, ‘gebruik je verstand bij wat je doet’, maar er gaat nog zoveel verkeerd. En nogmaals, terugdraaien is niet mogelijk. Wees ervan bewust dat je niet direct ziet hoe iemand reageert op jouw berichtje. Dus als je een bericht plaatst dat je met je beste vrienden bent wezen stappen, en niet alle beste vrienden waren mee, dan komt dat best rot binnen bij degenen die niet uitgenodigd waren. Besef je dat je acties gevolgen hebben, die je niet altijd direct ziet.
[dropcap style=’square’]9 [/dropcap]Online is voor eeuwig
Bedenk nogmaals dat alles wat je post, deelt of plaatst op je timeline, ook altijd en overal opduikt. Het even van je eigen timeline deleten werkt niet.
[dropcap style=’square’]10 [/dropcap]Klik niet zomaar op een link of advertentie
Als je een link toe gestuurt krijgt van een vriend of vriendin in het Engels, of je ziet een like en win actie die ongeloofwaardig overkomt (5.000 iPads te winnen! Klik hier), ga daar dan bewust mee om. 5.000 iPads zijn gezamenlijk 3,5 miljoen Euro. Dat wordt niet zomaar weggegeven, je vriend of vriendin schrijft je niet opeens in het Engels. Vraag desnoods even aan je vriend of vriendin of dat bericht bewust verstuurd is. Maar klik er vooral niet op voordat je met zekerheid weet dat het daadwerkelijk afkomstig is van je vriend of vriendin.