Wellicht was het je al opgevallen dat als je zoekt in Google op een product of dienst dat ‘location-based’ is, dat je dan altijd zoekresultaten terug krijgt van bedrijven die dicht in de buurt zitten: de lokale dienstverleners. Dit is al sinds februari 2012 met de Venice update van Google. Dankzij deze update krijg je dan ook een kaartje te zien met punten op die kaart van de verschillende zoekresultaten. Probeer het maar eens met garage, of pizzeria, of bakker. De dienst die ervoor zorgt dat je met jouw bedrijf in dat lijstje komt is GeoSEO of GeoMarketing. De zoekresultaten worden gerangschikt op basis van GeoTargeting.
Wat is nu GeoTargeting?
GeoTargeting wordt omschreven als:
“Google probeert de meest relevante en bruikbare sites te retourneren wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert. Daarom kunnen de resultaten die worden weergegeven aan een gebruiker in Ierland anders zijn dan de resultaten voor een gebruiker in Frankrijk.” [Google Webmasterhulpprogramma’s]
“Geo targeting in geomarketing and internet marketing is the method of determining the geolocation of a website visitor and delivering different content to that visitor based on his or her location, such as country, region/state, city, metro code/zip code, organization, IP address, ISP or other criteria.” [Michael Freedman, Mythili Vutukuru, Nick Feamster and Hari Balakrishnan, Geographic Locality of IP Prefixes, Internet Measurement Conference (IMC), 2005]
Dus, in de basis in zoekmachines is geotargeting het tonen van zoekresultaten (SERP’s) samengesteld op basis van de locatie van het IP-adres van de bezoeker. Het IP-adres van een bezoeker is het adres dat wij allen krijgen van onze internetprovider en waarmee wij te herkennen zijn als we het internet opgaan. Dit IP-adres is doorgaans gekoppeld aan een locatie of gebied. In Nederland is het niet zo nauwkeurig, en soms ook incorrect, maar in bijvoorbeeld Amerika is de locatie van het IP-adres heel accuraat. Op basis van deze locatie worden zoekresultaten dus samengesteld.
De gedachte hierachter is dat als je als gebruiker van een zoekmachine op zoek bent naar een standaard product als een garage, pizzeria of bakker, je daarvoor niet van plan bent om honderden kilometers te rijden. Je bent op zoek naar een lokale dienstverlener. Dit zijn diensten die je zoekt in de omgeving van waar je bent (anders zou je wellicht een plaatsnaam hebben opgegeven). De te verwachten doorklikratio bij dichtbij gelegen bedrijven die zo gepresenteerd worden ligt dan ook hoger.
Hieronder zie je hoe Google dit weergeeft voor het trefwoord brood:
Wat betekent dat voor SEO?
Geotargeting zorgt voor een extra dimensie aan zoekmachine optimalisatie. Het puur optimaliseren van de techniek en content helpen niet bij het beter gevonden worden op het moment dat Google geotargeting gebruikt. En dat is logisch. De plaats waar je webserver staat met je website, is meestal niet de plaats waar jouw bedrijf is gevestigd. Meestal staat je website op een webserver in een datacenter, en niet bij jou in de meterkast. Het IP-adres van je website helpt dus totaal niet bij geotargeting.
Geomarketing via Google
Dat betekent dat je aan de zoekmachine kenbaar moet maken waar je bedrijf gevestigd is. Bij Google doe je dat via de Webmastertools. Daar kun je specifiek opgeven waar je bedrijf is gevestigd. Doe je dat niet, dan baseert Google de locatie op basis van algemene kenmerken, als bijvoorbeeld de domeinnaam extensie (.nl). Daarnaast zul je een account moeten aanmaken op Google Places for Business. Daar is een gratis variant, maar ook een betaalde variant (gekoppeld aan Google Adwords). Een laatste tip is om direct dan ook een Google+ pagina aan te maken voor je bedrijf.
Hieronder zie je een van de films van Google die exact uitleg geeft wat Google Places for Business betekent:
Nadat je de aanmelding hebt geregeld, reken op zo’n 2-3 weken, dan is het zaak om je positie bij te houden. Nu kun je dat handmatig doen, maar recentelijk heeft SEO Effect haar ranking tool uitgebreid met de mogelijkheid om lokale posities te controleren zoals bezoekers deze zien.
Geomarketing via Bing
Ook Bing moet je niet vergeten. Weliswaar is Google de meest gebruikte zoekmachine, ook Bing trekt veel bezoek en wordt door de diepe zakken van Microsoft gevoed. Bij Bing heb je ook een Bing Places for Business. Helaas is deze nog alleen voor de VS-markt. Er is dus nog geen optie voor Nederland. Dus, zit je bedrijf niet in de VS, dan kun je Bing voor geomarketing links laten liggen.