Weet je nog? Het bericht dat Trouw plaatste over het feit dat ze door Google gebanned waren, en het gejammer dat Google ze niet wilde helpen? Wat blijkt, Google heeft wel degelijk duidelijke aanwijzingen gegeven.
Laat ik beginnen met het citaat uit het door Trouw geplaatste artikel:
We ontdekten onze afwezigheid op Google niet doordat Google ons dat had gemeld. Nee, we kwamen er achter door zelf op Google naar Trouw te zoeken. Google heeft niet vooraf gewaarschuwd dat er iets dreigde en waarom. Google heeft ook op het moment zelf niks van zich laten horen. We waren gewoon zonder toelichting, en zonder recht op een weerwoord, weggefilterd. (Trouw/Vincent Dekker 9 december 2006)
Nu is het inderdaad zo dat in veel gevallen een webmaster niet geinformeerd wordt over het bannen van een site, maar in veel andere gevallen ook weer wel. In het geval van Trouw.nl heeft Google inderdaad – je voelt het al aankomen – de webmaster wel benaderd via diverse email adressen (support/webmaster e.d.).
De email bevatte onder meer de onderstaande tekst:
Geachte eigenaar of webmaster van trouw.nl/,
Tijdens het indexeren van uw webpagina’s is geconstateerd dat enkele van uw pagina’s technieken gebruiken die in strijd zijn met onze kwaliteitsrichtlijnen. Deze richtlijnen kunt u vinden op: http://www.google.nl/webmasters/guidelines.html
Om de kwaliteit van onze zoekmachine te waarborgen zullen enkele van uw pagina’s tijdelijk uit onze zoekresultaten verwijderd worden. Momenteel staan de pagina’s van trouw.nl/ op het punt om verwijderd te worden voor een periode van ten minste 30 dagen.In het bijzonder zijn de volgende technieken geconstateerd op uw pagina’s:
* De onderstaande verborgen tekst op trouw.nl/:
dagblad trouw, podium, nieuws, achtergronden, kranten, verdieping, opvoeding, onderwijs, religie, filosofie, natuurtochten, gezondheid(s)zorg, cultuur, natuur, milieu, stijlboek, recensies, boeken, chat, polderpeil, maandaggids, dinsdaggids, woensdaggids, donderdaggids, vrijdaggids, weekendgids, letter, geest, letter&geest, boekrecensies, novum, laatstenieuws, rss, handheld, dossiers, trouwkabinet, illegaletrouw, ephimenco, schouten, spotprenten, spotprent, len, tom, modernemanieren, cryptogram, zusje, kritieken, nieuwskoppen, horizonreizen, relatie, parship, schrijfboek, webshop, trouwcompact, compact, animatie(s), Flash, video, radio, strip(s). (bron)
Google heeft dus getracht Trouw te waarschuwen en heeft zelfs aangegeven wat er verkeerd was en op welke pagina dit geconstateerd werd.
Het grappige is, dat Trouw kennelijk niet het eerste mailtje ontvangen heeft, maar wel een bericht heeft ontvangen dat ze weer terug in de index staan. Hebben we hier een selectief lezende webmaster bij Trouw die bang is voor zijn baan?
Google wilde ons niet melden wat wij fout deden. Dat moesten we zelf maar ontdekken. Google wil het mensen die de zoekresultaten met trucs trachten te beïnvloeden, niet nodeloos gemakkelijk maken. En ook daar is veel voor te zeggen. Na een paar dagen vonden we zelf het probleem en even later meldde Google keurig dat ’wat het probleem ook geweest was, het inmiddels was verwijderd’. Woensdag was Trouw weer te vinden. (Trouw/Vincent Dekker 9 december 2006)
Het blijkt maar weer dat Trouw ondanks de ‘goede contacten’ bij Google toch niet zulke hele goede contacten heeft… Misschien een betere webmaster inhuren die echt alert is?