Sinds Google de laadtijd website als criterium meeweegt bij de zoekmachine positie, is de discussie over over snelle internetverbindingen als oplossing beslecht. Het argument was vaak dat de bezoekers beschikken over snelle internetverbindingen, dus grote afbeeldingen of video waren helemaal niet zo erg. Wat blijkt: 47% van de bezoekers wil de laadtijd onder de 2 seconden hebben, aldus onderzoek van Kissmetrics. Interessant is overigens dat slechts 25% afhaakt als de website traag laadt.
Laadtijd website vooral belangrijk door opkomst mobiele apparaten
Naast het feit dat Google de laadtijd van websites meeneemt als criterium, moeten we de opkomst van mobiele apparaten niet onderschatten. Nu beschikt Nederland nagenoeg over een volledig 3G netwerk, dus de snelheid is wel in orde. Maar het is nog lang niet de snelheid die we kennen van een thuisnetwerk. En dan wordt de laadtijd van een website opeens wel belangrijk. Zeker als er voldoende ander aanbod is.
Laadtijd website van invloed op conversie
Het lijkt me logisch dat de laadtijd van websites van invloed is op de conversie. Vergelijk het maar met een brick-and-mortar winkel, duurt het te lang voordat je wordt geholpen, dan vertrek je ook. Dat geldt ook voor een website. Het onderzoek van Kissmetrics maakt dit kwantificeerbaar. Zo blijkt dat elke seconde vertraging leidt tot een 7% conversie daling. Maak je als webshop een omzet van 100.000 Euro per dag, dan zorgt elke seconde vertraging voor een omzetverlies van 2.500.000 Euro per jaar. Doe je dus een dagomzet van 10k per dag, dan verlies je een kwart miljoen Euro per jaar. Dat is toch jammer, nietwaar?
Dus: elke seconde telt!
Enkele cijfers over gebruikersgedrag en laadtijd
[one_third]
[progress_circle value=”47%” icon=”adjust” style=”simple”]
47% van je gebruikers verwacht een laadtijd website van maximaal 2 seconden.
[/one_third]
[one_third]
[progress_circle value=”79%” icon=”adjust” style=”simple”]
79% van je gebruikers die niet tevreden zijn over je laadtijd, komen niet meer terug.
[/one_third]
[one_third_last]
[progress_circle value=”40%” icon=”adjust” style=”simple”]
40% van je (desktop) bezoekers, vertrekken zonder ook maar iets gekocht te hebben als de laadtijd website langer als 3 seconden is.
[/one_third_last]
[one_third]
[progress_circle value=”58%” icon=”adjust” style=”simple”]
58% van je gebruikers verwacht op hun mobiel een laadtijd die nagenoeg gelijkwaardig is als op de desktop.
[/one_third]
[one_third]
[progress_circle value=”33%” icon=”adjust” style=”simple”]
33% van de mobiele gebruikers wachten niet langer als 6-10 seconden voor zij vertrekken van je site.
[/one_third]
[one_third_last]
[progress_circle value=”44%” icon=”adjust” style=”simple”]
44% van je bezoekers klagen bij hun vrienden over de laadtijd van een website.
[/one_third_last]
Tips voor een korte laadtijd van je website
Het is duidelijk dat een lage laadtijd om verschillende redenen belangrijk is. Enerzijds je ranking in Google waar het criterium laadtijd een onderdeel van is. Anderzijds gewoon het verwachtingspatroon van je bezoekers. Zij verwachten gewoon dat je website snel is. Hieronder wat tips om je laadtijd van je website te optimaliseren.
Laadtijd website meten
Als eerste zul je moeten meten wat de laadtijd van je website is. Pas dan weet je of het ernstig is, of dat het meevalt met je laadtijd. Via onderstaande websites kun je eenvoudig de laadtijd van je website meten.
Let erop dat je bij Pingdom wel Amsterdam kiest als testcentrum.
[list type=”icon” style=”none” icon=”asterisk”]
[/list]
Optimalisatie van je laadtijd
Als je eenmaal gezien hebt hoe snel je website laad, dan ben je of geschrokken, of je vindt het meevallen. En wellicht is het onder de 2 seconden. Er zijn verschillende quick-wins om je laadtijd van je website te optimaliseren. Hieronder de tips voor de quick-wins:
[list type=”icon” style=”none” icon=”asterisk”]
- Gebruik een tool als Smush.it voor het verkleinen van de omvang van je afbeeldingen. Plaatjes zijn over het algemeen te groot qua bestandsgrootte, en hiermee verklein je de bestandsgrootte zonder dat je de kwaliteit aantast. Smush.it
- Verminder het aantal foutmeldingen van niet gevonden bestanden. De zogenaamde 404-errors. Je kunt dit gemakkelijk achterhalen via een tool als gtmetrix
- Gebruik zo min mogelijk iframes. Een iframe is een venster naar een andere webpagina. Die moet echter ook weer geladen worden. Dat zijn dus in feite 2 pagina’s.
- Probeer zo min mogelijk onderdelen op je website te hebben die groter zijn als 105 Kb. De populaire iPhone is hoogstwaarschijnlijk niet in staat om grotere bestanden te cachen. Het advies is zelfs om je HTML onder de 25 Kb te houden. Zie YUIBlog
- Gebruik plaatjes in de correcte grootte. Dus ga ze niet schalen op je website via HTML, maar maak ze direct op de juiste grootte.
- Op het moment dat je ook technisch meer bagage hebt, dan zijn er nog allerlei optimalisatie slagen te maken op de server en in de code van je website om de laadtijd website verder te optimaliseren. Denk dan aan het toepassen van eTags, compressie, CSS-sprites en dergelijke.
[/list]
En kom je er helemaal niet uit, dan kun je altijd nog het optimaliseren van je website om de laadtijd te verkorten uit besteden.