Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is, heeft Marktplaats in haar metadata merknamen gebruikt als STOKKE en TRIPP TRAPP. Ook andere geoptimaliseerde pagina’s zijn voorzien van merknamen in metadata (zie: hier, hier, en hier). Opvallend is dat als we de gecachede pagina openen via Google (even javascript uitzetten), we op de hele pagina in de content niets terugvinden over de genoemde merken.
Het zou er op kunnen duiden dat Marktplaats officiële goedkeurig heeft van genoemde merkhouders om deze merken te mogen noemen, of er worden in het kader van zoekmachine optimalisatie grenzen overschreden.
Als dat laatste zo is, wordt ten eerste een van de grondbeginselen van SEO met voeten wordt getreden – namelijk dat je in je metadata nooit en te nimmer merknamen plaatst tenzij uitdrukkelijk overeengekomen met de eigenaar van het merk -en ten tweede wordt er (in dit specifieke voorbeeld) gerefereerd aan producten die niet op de pagina terug te vinden zijn.
Update: na wat extra onderzoek blijkt er al langer een haat-liefde verhouding te zijn tussen Stokke en Marktplaats. Zo heeft in mei 2006 de rechtbank van Zwolle de eis van de firma Stokke afgewezen om voorafgaande aan een plaatsing van een advertentie te controleren of het namaak Stokke producten betrof. De rechtbank wees de eis voornamelijk af, omdat een dergelijk onderzoek vooraf zou leiden tot hoge kosten bij Marktplaats en Marktplaats zou noodzaken haar formule te wijzigen.
Uit het vonnis blijkt verder dat sinds 2003 Stokke en Marktplaats al ruzieën over het gebruik van merknamen van de firma Stokke:
“Sedert augustus 2003 heeft Stokke Marktplaats verzocht (en later gesommeerd) inbreukmakende advertenties te verwijderen en nieuwe inbreukmakende advertenties te weren. Tussen (de raadslieden van) partijen is een uitvoerige correspondentie ontstaan over de vraag wat van Marktplaats mag worden verwacht ter zake van inbreukmakende advertenties. Partijen hebben dienaangaande geen overeenstemming bereikt. ” (zie verder hier, en hier)”