In een infographic uitgebracht door LinkedIn claimt het bedrijf de magische grens van maar liefst 1 miljard endorsements te zijn doorgeschoten. En dat is best rap als je beseft dat LinkedIn pas sinds september vorig jaar de endorsement optie heeft aangezet (bron). (overigens is de Nederlandse vertaling door LinkedIn “onderschrijvingen”, maar dat is in mijn ogen zo’n ongebruikt woord, dat ik liever Endorsements blijf gebruiken.)
Het leuke van een infographic is dat het altijd vol staat met interessante weetjes. Hieronder licht ik er een aantal toe. Maar als eerste een korte uitleg over LinkedIn Endorsements.
Wat zijn LinkedIn Endorsements?
Een LinkedIn Endorsement is bevestiging door een LinkedIn gebruiker dat de persoon beschikt over een specifieke vaardigheid. Dus als Jan Jansen mij een endorsement geeft voor SEO of TYPO3, dan bevestigt hij dat hij vindt dat ik vaardigheden heb op het vlak van SEO en TYPO3. Zie hieronder hoe dat er dan uitziet. Links de vaardigheid met een getal voor de aantallen, en rechts kleine afbeeldingen van mensen die je een endorsement hebben gegeven.
Endorsements helpen andere gebruikers van LinkedIn om gemakkelijker mensen te vinden met specifieke vaardigheden. Endorsments zijn anders dan de aanbevelingen. Bij een aanbeveling schrijft iemand een stuk tekst waarom jij zo’n klasse vent bent. Bij endorsments hoef je alleen maar aan te klikken of je het ermee eens bent dat de persoon in kwestie over deze vaardigheid beschikt. Een soort van ‘Like’ als het ware.
De hamvraag blijft natuurlijk, wat is het nut van deze endorsements? In mijn optiek is het een laagdrempelige methode om weer eens met iemand in contact te treden. Daarnaast helpt het bij mensen die een nieuwe baan zoeken om een soort van verkort vaardigheidsoverzicht te hebben. Een recruiter ziet in een oogopslag op welke vlakken andere mensen de specifieke persoon voldoende vaardigheden vindt hebben. Daarnaast is het voor recruiters, of HR-medewerkers handig, omdat hieraan een CV kan worden getoetst. In hoeverre komen de aanbevelingen en endorsements over met het verhaal zoals de kandidaat zich presenteert. Je ziet daar uiteraard ook weer het probleem in. (wil je overigens meer weten over het solliciteren met LinkedIn, lees dan hier de 15 tips voor LinkedIn)
1 miljard endorsements: een mijlpaal!
Sinds de lancering van deze functie geven gebruikers van LinkedIn 50 miljoen endorsements per week. Dankzij deze endorsements vergroten gebruikers hun kansen om tot 4 keer meer gevonden te worden. En dat is best veel. Het leuke van de endorsements is ook de miniportal die LinkedIn eromheen gebouwd heeft. Zo zie je in de onderstaande afbeelding de gestructureerde miniportal die rondom de endorsement ‘social media’ is opgebouwd.
Bij 1. zie je de positie op de ranglijst van meest toegewezen endorsements, en zie je meteen hoe populair deze term is op LinkedIn. In de (2.) grafiek die eronder staat zie je de groei van de term ten opzichte van andere gerelateerde termen. Bij 3. zie je dat in mijn geval deze endorsement ook is opgenomen op mijn profiel. En bij 4. zie je andere endorsements die gerelateerd zijn aan de endorsement social media. Zoals je begrijpt, zie je direct onder het kopje social media professionals een lijst van LinkedIn gebruikers met deze endorsement veelvuldig in hun profiel.
Uit de infographic komt verder naar voren dat de top 3 van veel gebruikte endorsements bestaat uit Strategic Planning, Customer Service en Microsoft Office.
De infographic van LinkedIn (linkje)
Heb jij iemand al voorzien van endorsements?
Heb jij al iemand voorzien van endorsements? Doe het dan vandaag nog, de kans is groot dat degene ze ook bij jouw terugplaatst. Hoe doe je dat? Heel simpel. Ga naar LinkedIn, zoek een profiel op. Boven het profiel zie je een lijst van endorsements staan. Selecteer de endorsements waarvan jij vindt dat deze persoon de vaardigheden bezit.
(foto header afkomstig van Flickr)