Mijn eerste titel was ‘De industrie wordt nerveus’, maar dat was wel erg vaag gesteld. Kern is dat het nu bijna een jaar geleden is dat Google begon met een grootscheepse wijziging van haar algoritme. Weet u nog: update Florida? Een grootscheepse verandering die de volgorde van websites in Google volledig omgooide. De update was zo grootschalig dat zelfs Google hiervan schrok en na Florida volgde er nog een aantal tot medio maart 2004.
De SEO industrie wordt nerveus. Op fora als Webmasterworld wordt nu al druk gespeculeerd wat er de komende maanden te wachten staat. Zaak is dat de Googlebot veel actiever is dan voorheen. Echter het is de vraag of de gebruiker zit te wachten op weer een grootschalige wijziging van de index. De alternatieven worden tenslotte steeds beter en bruikbaarder.
Voor Google geldt echter een ding, het zal zich moeten blijven verbeteren. Een nadeel is echter dat dit op meerdere vlakken moet plaatsvinden. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal mogelijkheden en de functionaliteit dat Google biedt toegenomen. Veel van deze producten zijn nog niet uit de beta fase. Belangrijkste is feitelijk dat wat Google ook doet, het moet een bijdrage leveren aan de groei aan inkomsten. De investeringen in GMail, Blogger en AdSense scheppen een beeld dat Google de nadruk legt op het binden van gebruikers; het zwakke punt van elke zoekmachine. Beide grote concurrenten MSN en Yahoo hebben namelijk al een grote groep loyale gebruikers.
Een sterk gerucht is rondom de ontwikkeling van een Google Browser. Een sterke aanwijzing is de registratie op 26 april van dit jaar van de domeinnaam gbrowser.com. Toeval? Of wederom een poging van Google om de geruchtenmachine te versterken? Niemand die er iets over zal zeggen. Het is echter wel zo dat nu en zeker in de toekomst nagenoeg 80% van de communicatie via het internet zal lopen, een duidelijke zichtbaarheid van het merk Google in de vorm van een browser is dan een sterk begin.
Een ander sterke aanwijzing was de recentelijk gastheer rol van Google voor de Mozilla bijeenkomst.
Uiteindelijk weet echter niemand iets, behalve de ontwikkelaars bij Google. En ook daar is duidelijk een grote groep prominenten bijgekomen. Google heeft ondermeer een groot aantal ontwikkelaars kunnen aantrekken afkomstig uit het Internet Explorer ontwikkelteam, alsmede uit het Longhorn team.
Voorlopig zullen we moeten afwachten, en zien wat er gebeurt.