De vijf handigste zoekmachine optimalisatie tools om teksten te optimaliseren

De vijf handigste zoekmachine optimalisatie tools om teksten te optimaliseren

Om een goede vindbaarheid te realiseren is de analyse van teksten een vereiste. Dit kan heel goed – deels – gedaan worden met de hand, maar de volgende vijf zoekmachine optimalisatie tools om online teksten te optimaliseren zijn zeker een handige ondersteuning.

 1. Analyse van Trefwoord gebruik:
  Deze optimalisatie tools geven een snel overzicht van de nadruk die op de gebruikte trefwoorden is gelegd, bijvoorbeeld door plaatsing in meta data, titel of H-headers enzovoort.
  Enkele tools zijn:

 2. Semantische en lexicale opbouw/betekenis
  • TextAnalyser.net biedt een onuitputtelijke lijst van analyse methoden op semantiek en lexicale dichtheid van gebruikte trefwoorden. Je kunt daarbij denken aan gemiddeld lengte van zinnen,  het aantal gebruikte karakters, de leesbaarheid, het aantal gebruikte zinnen, de maximale lengte van een gebruikte zin enzovoort.
  • Een andere online applicatie is de Readability index calculator. Deze geeft de complexiteit aan van de mate waarop de geanalyseerde tekst te begrijpen valt volgens de Flesch-Kincaid test.
 3. Tekst naar HTML ratio analyse. Met deze tools wordt de verhouding getest tussen de hoeveelheid gebruikte HTML code versus de tekst op een pagina. Tools die dit meten zijn:
 4. Aantal woorden calculator.
  • Via Firefox extensie WordCountPlus. Voor deze tool heb je uiteraard Firefox nodig. Wat deze extensie doet is het totaal weergeven van het geselecteerde stuk tekst van karakters en woorden. Daarnaast blijft ook het totaal aantal woorden en karakters weergegeven worden.
 5. Tool waarmee de verdeling naar header inzichtelijk wordt gemaakt, en daarmee een soort van samenvatting van de pagina. Ook dit kan met een Firefox extensie. Deze die we hiervoor gebruiken heet Fangs. Deze neemt daarnaast ook de alt-code van plaatjes mee in de samenvatting.

Maar…. met deze zoekmachine optimalisatie tools alleen ben je er niet. Goede teksten, en geoptimaliseerde pagina’s bereik je niet alleen door even deze tooltjes uit de kast te trekken. Net zoals een goed uitgeruste keuken geen garantie is voor lekker eten…

Posted in: