Google+, Author Rank en zoekmachine optimalisatie

author rank, google plus en SEO
Google plus en daarmee author rank kunnen een sterke boost geven aan je vindbaarheid in Google. Maar dan moet je het wel goed toepassen. In dit artikel een uitleg wat author rank is, gevolgd door een simpele uitleg hoe je het kunt toepassen, en we sluiten af met een uiteenzetting van de zoekmachine optimalisatie waarde van Author Rank en Google+.

Wat is author rank?

Author rank is, als je er als concept naar kijkt, een rangschikking op basis van je autoriteit op een bepaald gebied. Het doel van author rank is simpelweg het identificeren van individuen, hun kennis over specifieke onderwerpen, en wat anderen denken over de content dat zij publiceren. Het is onlosmakelijk verbonden aan je Google plus profiel. Maar ook alle andere vormen van sociale interactie als likes, shares, retweets, noem maar op, hebben een invloed.

authorrank-linked

Concreet betekent dat, dat je voor de volgende zaken moet zorgen:

  • er moet een link zijn tussen je content en je Google plus profiel
  • je moet in zoveel mogelijk circles zitten, en zorgen dat je de interactie aan gaat
  • je schrijft over gerelateerde onderwerpen

Claim je auteurschap!

De eerste stap is een wat technische. Gelukkig niet al te spannend. Je moet ervoor zorgen dat er een koppeling is tussen je content en je Google plus profiel. Dat doe je op verschillende manieren. Een vrij eenvoudige is door het toevoegen van de code in de head van je broncode.

author-rel-code

 

Vervolgens voeg je op je profiel op Google plus een link toe naar je content in het veld contributor to.

toevoegen-link-content

Schrijf je bovendien ook op andere websites, dan kun je natuurlijk niet even in de broncode hacken. Op dat moment kies je voor een alternatieve aanpak. In je bio kun je dan bijvoorbeeld een link maken die verwijst naar je Google+ account, waarbij je aan het einde van de URL het volgende plaatst (na een vraagteken) rel = author.

Een derde optie is door te zorgen dat Google jouw e-mailadres heeft geverifieerd. Zodra dat is gebeurd, en het e-mailadres is toegevoegd aan het artikel, acheter viagra en ligne, dan herkend Google dat jij de auteur bent van het artikel.

Uiteraard kun je testen of de koppeling met Google Author Rank allemaal gelukt is. Dat doe je via de Google Structured Data Testing Tool.

Zorg dat je gedeeld wordt!

Hier draait het dan om: zorgen dat je content gedeeld wordt. Hoe meer +1 of shares je content krijgt, hoe meer Google het signaal krijgt dat je relevante content schrijft. En dan snap je wellicht dat een share belangrijker is, dan puur een +1. Uiteraard helpt het dan om in zoveel mogelijk circles te zitten. Want hoe meer mensen jouw artikelen kunnen lezen, hoe groter de kans dat deze gedeeld wordt.

Uiteindelijk krijg je dan een weergave in de zoekresultaten als onderstaand. authorrank voorbeeld in de zoekresultaten

Gerelateerde content

Hoe vaker je post over gerelateerde content, hoe sterker de context wordt waarbinnen jij gezien wordt als autoriteit. Hou dat in je achterhoofd bij het samenstellen van content. Uiteindelijk leidt dit alles er toe dat je meer opvalt in de zoekresultaten, en daarmee dus ook beter wordt gevonden.

Update: Author Rank draagt niet bij aan een hogere positie

Heel vaak wordt gedacht dat Google Author Rank bijdraagt tot een hogere positie. Ondanks het gevoel dat het wellicht een bijdrage speelt, onderzoek wijst uit dat het geen effect heeft. Stone Temple Consulting heeft een uitgebreid en gedegen onderzoek gedaan naar de mogelijke bijdrage van een hogere positie in de zoekmachines door invloed van de Author Rank. Verder nog, ook hebben ze gekeken naar de bijdrage van Google+ aan het vindbaar worden van pagina’s en de invloed op het sneller indexeren van content dat beschikbaar wordt gesteld via Google+.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een plaatsing van content op een Google+ pagina zeker bijdraagt bij het vindbaar worden van content. Het levert niet direct een extra invloed op bij het sneller indexeren van pagina’s. Het onderzoek gaf daarvan aan dat het indexeren toch nog wel 10 dagen kostte voordat de pagina gevonden werd in Google. Ook bleek uit het onderzoek dat het zeker geen bijdrage levert aan de positie. Overigens ook Matt Cutts (Google) had dit al aangegeven “I would be very skeptical of anyone who claimed that more +1s led to a higher search ranking in Google’s web results”.

Overigens, Google+ posts hebben we degelijk PageRank. Dus het loont om links te leggen naar potentieel interessante artikelen vanaf je Google+ profiel.