Sinds 2014 geeft Google voorrang aan websites met een SSL-certificaat. Dat levert een extra boost op in je ranking en dus op de SERP. Vervolgens krijg je daardoor ook meer bezoekers. De vraag is of het hebben van zo’n SSL-certificaat ook de conversie verhoogt. Oftewel helpt bij het krijgen van meer leads of zelfs klanten? Dat blijkt dus daadwerkelijk zo te zijn. Het hebben van een SSL-certificaat of zelfs een trust seal van bijvoorbeeld Verisign of GlobalSign doet ongeveer hetzelfde. Het blijkt dus dat dit soort ingrepen op je website een belangrijke bijdrage levert aan de mate waarin bezoekers jouw website vertrouwen.
En dat vertrouwen winnen is extreem belangrijk! Op dit moment geeft 77% van alle internetgebruikers aan dat zij ongerust zijn over het het feit dat hun persoonlijke data op internet wordt onderschept en uiteindelijk misbruikt. 55% maakt zich zorgen over identity theft, en 21% van alle Amerikanen zijn al ten prooi gevallen aan Identity Theft.
Bovenstaande film van SafeInternetBanking.be toont aan hoe kinderlijk eenvoudig het zou kunnen zijn om iemands identiteit helemaal over te nemen. En dat dit echt niet zo’n ver van mijn bed show is, toonde ik al aan met in het artikel over het gebruik van sociale media en vakantie, waarbij het zonder moeite mogelijk was om volledige profielen met foto’s van argeloze gebruikers te bekijken, zonder dat je enige vorm van illegale activiteiten hoeft te ontplooien.
Dus, een SSL certificaat voor het verhogen van de conversie?
Redenen genoeg om te beseffen dat de gebruiker niet altijd het best onderlegt is om goed in te schatten wat veilig is en wat niet. De gebruiker is tenslotte gewoon een kudde dier. Dus als je zorgt voor genoeg triggers die het signaal afgeven dat de omgeving veilig is, dan zorgt dat voor een betere conversie.
Dus een verbinding over SSL met een certificaat? Jazeker. SSL is een standaard dat ervoor zorgt dat de verbinding tussen je browser en de wegpagina versleuteld is. Het zorgt ervoor dat de informatie die zo tussen je browser en de webpagina veilig wordt verzonden. Bezoekers kunnen op voorhand zien of een pagina beveiligd is over SSL door de aanwezigheid van een slotje – meest eenvoudige vorm – of de weergave van een bedrijfsnaam in het groen in de adresbalk bij een meer uitgebreide vorm van het certificaat. Bij beiden is de verzending van informatie even veilig. De weergave van de bedrijfsnaam versterkt alleen maar de zekerheid dat je op de juiste website zit. Bij die laatste vorm worden er bij de SSL-certificaat uitgifte een aantal handelingen uitgevoerd die controleren of het bedrijf ook daadwerkelijk degene is die het zegt te zijn.
Uit onderzoek onder 6.000 Europese respondenten blijkt dat 9 van de 10 gebruikers een website meer vertrouwt als er veiligheidsindicatoren aanwezig zijn als een SSL-certificaat of een trust seal. Bovendien blijkt uit dat zelfde onderzoek dat gemiddeld 30% van de respondenten meer vertrouwen heeft in een groen adresbalkje (met bedrijfsnaam), dan een gewone SSL-verbinding waar alleen het slotje staat. Mijn verwachting is dat dit ook meer zal toenemen.
Hieronder zie je het verschil tussen een gewone SSL en een uitgebreide SSL (ook wel SSL EV genoemd).
SSL EV voorbeeld
Gewoon SSL voorbeeld
Helpt een SSL-certificaat nu bij het verhogen van de conversie? Jazeker. Uit onderzoek van GlobalSign blijkt dat 84% van de bezoekers een online aankoop afbreekt als blijkt dat deze over een onveilige verbinding plaatsvindt. Zo simpel is dat. En als de winkelwagen niet wordt afgerekend, dan heb je ook geen conversie.
Het effect van andere waarmerken op conversie
De andere waarmerken zoals trust seals, of keurmerken als Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk, zorgen er wel degelijk voor dat de conversie stijgt. Een trust seal is een signaal dat de website waar de bezoeker op zit legitiem is. De data om dit te onderbouwen wordt verzameld door een gespecialiseerd bedrijf die daarmee aantoont dat het bedrijf authentiek is. Bedrijven als VeriSign, GlobalSign, en nog een groot aantal anderen leveren deze dienst. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een trust seal daadwerkelijk de conversie verhoogt:
- zo merkte Blue Fountain Media dat door het simpelweg toevoegen van een trust seal de conversie omhoog ging met 42%
- een case study van VeriSign laat zien dat door het gebruik van een trust seal een 30% conversie verbetering ontstond bij Central Reservation Service, een hotel reservering website
- een case study van Comodo, laat zien dat dankzij de diverse veiligheidsproducten de conversie met 11% steeg, en de waarde van de aankoop gemiddeld met 23% steeg.
Conversie successen behalen met je website
Bij Roodlicht zien we websites als een standaard product, het gaat erom dat je successen behaalt met dat product. Daar ligt onze focus op. Zorgen dat de conversie omhoog gaat. We doen dat op basis van resultaat verplichting. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op of bel 085 002 0486.