Vakantie en sociale media: let op wat je post!

  1. Twitter Vakantie Bericht
  2. twitter instellingen locatie
  3. Adres Facebook
  4. Op vakantie veilig met social media

Sociale media als Twitter, Facebook en Pinterest zijn bij uitstek sociale netwerken waar je kunt zien of iemand op vakantie gaat of is. En daarmee zet je die deur van je huis op een kier. Want daar schuilt het grootste gevaar van sociale media in het vakantie seizoen. De wetenschap dat iemand langdurig op vakantie is, zodat inbrekers in alle rust hun gang kunnen gaan. Eventueel vermomd als verhuizers, klussers of tuiniers. Verzekeraars, via de overkoepelende organisatie Verbond van Verzekeraars onderstrepen dit:

Pas op met wat je schrijft op Social Media, zoals Twitter, Facebook, Linkedin en Hyves.

Daarom enkele slimme tips voor social media die het inbrekersgilde op een dwaalspoor brengen.

Op vakantie veilig met social media

1.Wees spaarzaam met je meldingen

Helaas niet overbodig, want hoeveel keer zie je wel niet staan: “hoera, op weg naar [bestemming]” op Twitter of Facebook. Zoek maar eens op trefwoorden als vakantie of ‘Spanje, here I come’. Zie bijvoorbeeld de resultaten hieronder. Natuurlijk, dan zijn ze nog niet bij je thuis. Nee, dat klopt. Maar het merendeel van de inbraken wordt gepleegd door mensen die in je omgeving wonen. Of nog erger: “het blijkt dat inbrekers regelmatig hun slag slaan bij bekenden”, aldus Roy Johannink van adviesbureau VDMMP (bron:NU.nl).

Twitter Vakantie Bericht

2.Koppel locatie data los

Foursquare, Twitter en andere geo-sharing-diensten vertellen anderen heel eenvoudig waar je nu bent, of waar je getweet hebt. Zie bijvoorbeeld de interactieve kaart rondom de hashtag verkiezingen. Hier wordt exact op de kaart weergegeven waar getweet wordt tot op kadaster niveau. In je instellingen bij Twitter kun je zelf aangegeven of je je locatie data wilt delen. En dan zijn je tweets nog wel leesbaar voor iedereen, maar is het niet bekend waarvandaan. Overigens is het wel handig om je locatie uit je bio te wijzigen (of te verwijderen). Je kunt bijvoorbeeld in plaats van een stad ook een regio of gewoon Nederland ingeven. Dat maakt het net even lastiger om je adres te vinden.

twitter instellingen locatie

3.Controleer je privacy instellingen

Op het moment dat je op Twitter roept dat je op vakantie gaat en via je Twitter profiel zowel een actuele foto als een volledige naam zijn terug te vinden, dan is de volgende stap even verder zoeken. Op het moment dat dan je Facebook account niet geheel is afgeschermd, dan is het vrij eenvoudig om te achterhalen waar je woont. Dan hebben we in feite een naam en een plaatsnaam. En dan wordt het al weer een stuk eenvoudiger om via de telefoongids te achterhalen waar je specifiek woont.

Adres Facebook

(en ja, deze 382 foto’s waren allemaal zonder problemen te bekijken).

4.Verander je gedrag niet

Nu denk ik nog niet dat het zo’n vaart zal lopen, het dievengilde zal misschien wel in je straat posten om te zien of die caravan weg is. Het actief monitoren van een twitteraccount om op basis daarvan een inbraak te doen, dat gaat wel heel ver. Maar wie weet, in de nabije toekomst. Om dat probleem op te lossen, kun je natuurlijk gewoon iets gebruiken als Hootsuite. Je plant gewoon een reeks aan tweets, Facebook-posts uitgesmeerd over de komende periode. En de inhoud? Iets heel banaals, gewoon wat je altijd post bijvoorbeeld dat je stoeit met je nieuwe hond. In feite een aanvulling op de schakelklok. Let er wel op, dat als je een actieve poster bent, dat je toch vanaf je vakantieadres zo nu en dan eens controleert of je ergens op moet reageren. Zorg dan wel dat je locatie vermelding uitstaat.

5.Maak gebruik van aliassen

Tja, wellicht nu te laat, maar in feite is het wel raadzaam om in plaats van je naam, een alias te gebruiken voor je Twitter-account, je Pinterest-account enzovoort. In de afbeelding hierboven zien we meerdere mensen met voor- en achternaam tweeten dat ze naar Spanje gaan. En dan geef je al best veel informatie weg.

Meer info

Enkele links met meer informatie: