Meer volgers krijgen op Pinterest?

Het is vakantietijd, dus veel mensen zitten meer voor de fun te surfen dat voor het werk. Dan is Pinterest bij uitstek een website om te bezoeken, en als je daar een account hebt, ook bij uitstek de tijd om volgers te krijgen. In dit artikel beschrijf ik op welke manier je meer volgers kunt krijgen.

Het krijgen van meer Pinterest volgers is een continu proces. In de basis gaat het erom dat je eerst een goed werkende methodiek hebt om steeds meer mensen aan je te binden. Uiteraard kun je dan de methode toepassen die bij Twitter veelvuldig wordt toegepast: het volgen van zoveel mogelijk mensen als mogelijk is, en dan afwachten wie er terug gaat volgen. Dat werkt misschien goed bij Twitter, maar bij Pinterest is dat nog niet de beste methode.

Als je heel gericht een bepaald soort doelgroep zoekt, dan zul je meer moeten dan om die toekomstige volgers te vinden. Veel zijn wellicht niet relevant voor de door jouw gewenste doelgroep. Bovendien, sommige accounts zijn nep, dus klip-en-klaar verwachten dat deze gaan terug volgen is naïef.

Strategieën om meer Pinterest volgers te krijgen

Er zijn meerdere strategieën om meer Pinterest volgers te krijgen. Een manier om dat te doen is om terug te gaan naar de basis, en dat is om gewoon te doen wat je moet doen in Pinterest: het pinnen van afbeeldingen. Maar aangezien je niet de enige bent (in januari van dit jaar zat Pinterest al op 31 miljoen gebruikers), is het belangrijk om dat pinnen op een unieke manier te gaan doen. Je zult extra aandacht moeten besteden aan hetgeen je pint. Gebruik dus uitsluitend afbeeldingen die echt iets toevoegen, en niet die weinig spectaculair zijn.

Het klinkt misschien simpel, maar het is eigenlijk een grotere uitdaging dan je denkt. Er zijn veel anderen die ook spectaculaire afbeeldingen pinnen. Sommigen van hen gebruiken high-end apparatuur en technologisch geavanceerde camera’s om superieure kwaliteit en high definition foto’s vast te leggen. Ik kan je verzekeren, op het gebied van kwaliteit zul je ze dan moeilijk kunnen overtreffen.

Uiteraard telt kwaliteit, maar Pinterest is geen stockphoto website waar kwaliteit een vereiste is. Het meest van belang zijn nog steeds het onderwerp van de foto, en hoe je het onderwerp vanuit een unieke invalshoek weet te benaderen. Ook hierin kun je op basis van statistieken ver komen. Daarom een handige lijst om meer repins en volgers op Pinterest te krijgen.

De belangrijkste statistieken

  • Foto’s met oranje en rood tinten worden twee keer zoveel gerepinned als foto’s met de kleuren blauw.
  • Beelden die talrijke opvallende kleuren bevatten hebben 3 keer meer repins in vergelijking met foto’s waarin slechts een dominante kleur aanwezig is.
  • Donker gekleurde afbeeldingen hebben 20 keer minder repins in vergelijking met lichtgekleurde afbeeldingen.
  • Je krijgt 10 keer meer repins door de verzadiging (saturation) van je afbeeldingen op 50% te zetten (uiteraard ook weer afhankelijk van de afbeelding).
  • De repin snelheid van je foto’s worden met maar liefst 60% verbeterd als je verticale foto’s gebruikt, vooral beelden met 2:3 en 4:5 aspect ratio. Dit kun je overigens gemakkelijk toepassen via bijvoorbeeld Photoshop door je bestaande afbeelding te croppen.
  • Om de geloofwaardigheid van je merk te versterken, voorkom het gebruik van gezichten van mensen. Afbeeldingen van merken zonder gezichten hebben een 23% hogere repin in vergelijking met merken met gezichten.
  • Minimaliseer de achtergrond van uw foto’s, omdat ze te veel afleiding geven. Het verminderen van de achtergrond met 10% zal tot 2 tot 4 maal meer repins leiden dan bij foto’s met 40% meer achtergrond.
  • Afbeeldingen die een gladde structuur weergeven krijgen 17% meer repins in vergelijking met foto’s die een ruwe structuur laten zien.

Leuke manieren om meer Pinterest volgers te krijgen

Afgezien van de bovenstaande tips voor het optimaliseren van de gepinde afbeeldingen, kun je een verdere verbetering van je Pinterest campagne doorvoeren door het toepassen van verschillende strategieën en activiteiten die meer gebruikers en volgers aantrekken.

Sommigen zullen andere gebruikers zien als concurrenten. Immers, hun foto’s concurreren met die van jou. Maar in plaats van ze te behandelen als concurrenten, kun je deze ook gebruiken om zelf meer volgers te krijgen. Het gaat namelijk niet uitsluitend om jouw foto’s, het gaat erom dat je de beste bron bent. Dat daarbij het merendeel eigen unieke foto’s zijn uitgebreid met andermans foto’s, maakt dan helemaal niet uit.

Een ander uniek kenmerk van Pinterest is het zogenaamde ‘Group Board‘. Dit is een bord waarop iedereen die je uitnodigt mag pinnen. Zodra je uitnodiging is geaccepteerd, zal je board automatisch worden weergegeven in het profiel van deze mensen. Overigens moet je dan wel minstens een bord volgen van iemand om deze persoon te kunnen uitnodigen. Je begrijpt, dit vergroot het netwerk heel snel.

Verbind Pinterest met Facebook en Twitter

Je hebt natuurlijk een Facebook-account, toch? Het mooie is dat je al deze accounts aan elkaar kunt koppelen. Op het moment dat het wederzijds gekoppeld is, zullen in Facebook en Twitter je pins getoond worden. En zo is je toekomstige volgerslijst opeens vele malen groter.

Engage via Likes en Comments

Pinterest is een sociaal netwerk (met ruim 31 miljoen gebruikers!), daarom moet je actief deelnemen en socializen met anderen. Op het moment dat je op die wijze actief wordt, zul je automatisch meer volgers krijgen op Pinterest.

Er zijn een paar sociale interactie mediums om uit te kiezen. Een manier is om de foto’s van anderen te ‘liken’. Maar dit is niet zo effectief als het geven van een reactie. Het toevoegen van een reactie is een gepersonaliseerde aanpak. Doe je dit vaker bij dezelfde persoon, dan kun je gaan werken aan je band met deze persoon. Zo verhoogt je kans om het aantal Pinterest volgers die daadwerkelijk interesse hebben in jouw pins te vergroten.