In een onderzoek onder ruim 2.000 HRM-managers kwam naar voren dat zij actief gebruikmaken van de beschikbare informatie uit sociale media. Daaruit blijkt onder andere dat 50% van alle gevallen kandidaten werden afgewezen omdat hun social media profiel foto’s bevatten die de HRM-manager niet vond passen bij het imago van het bedrijf. Ik had recentelijk een discussie met iemand over hetzelfde onderwerp, waarbij ik als standpunt had, dat het merendeel van de gebruikers van sociale media echt niet nadenkt over de gevolgen van het posten van een pikante foto, of wat dan ook. Terwijl mijn discussiepartner ervan uitging dat tegenwoordig iedereen wel zo verstandig zou zijn om daar redelijk bewust mee om te gaan.
Nu ga ik geen voorbeelden posten, dat is niet netjes, maar ik kan me nog een sollicitant herinneren die bij een eenvoudige zoektocht op zijn naam in Google op een wel heel oncharmante wijze met foto en redelijk stevig sexueel getinte teksten op de 5e positie stond. Tja, als zo iemand voor je gaat werken, en je klant zoekt hem of haar ook even op in Google, dan bekijkt de klant deze persoon toch wel heel anders. Je begrijpt, deze persoon kreeg daarmee geen kans bij ons. Of het voorbeeld van een juf van een basisschool die haar Facebook foto’s totaal niet heeft afgeschermd. En daar staan toch wel foto’s bij waarvan ik denk dat deze niet voor de ogen van haar leerlingen bedoeld zijn.
Begrijp me niet verkeerd, iedereen mag doen wat hij of zij wilt op sociale media. Begrijp echter wel dat wat je post, ook door anderen ingezien kan worden, en nog erger, soms zelfs niet meer te verwijderen is. Zo was mijn eerste voorbeeld een artikel dat al 5 jaar oud was. Dus, wellicht niet meer van toepassing, maar nog wel steeds te vinden.
Op het moment dat je dus actief op zoek bent naar een nieuwe baan, dan is het wellicht raadzaam om eens goed te kijken wat je post en gepost hebt. Hieronder enkele tips.
[dropcap style=’default’]1.[/dropcap]Controleer de privacy instellingen
Bij Twitter kun je je posts op prive zetten. Dan kan niemand zonder jouw toestemming je berichten lezen. Bij Facebook kun je behoorlijk fijnmazig de rechten indelen, zodat je niet alles met iedereen hoeft te delen.
[dropcap style=’default’]2.[/dropcap]Verwijder foto’s die iets te prive zijn
Elke compromitterende foto wil je niet zichtbaar hebben. En dan bedoel ik echt niet alleen de foto’s in een weinig verhullende pose, maar ook bijvoorbeeld de foto’s waarin je te buiten gaat aan een of ander drankenfestijn. Bijna de helft van de HRM-managers kwamen zo buitensporig drank- en of drugsgebruik op het spoor van mogelijke medewerkers. En nu kan het best zo zijn dat het een uitzondering is, maar dat kan die HRM-manager niet opmaken uit die foto. Het is kennelijk iets zoals jij jezelf aan de wereld wilt vertonen.
[dropcap style=’default’]3.[/dropcap]Dubbelcheck uitspraken
Als je ooit uitspraken hebt gedaan over collega’s of je baas die ronduit beledigend zijn, of uitspraken over bijvoorbeeld het bedrijf waar je nu solliciteert, zorg dat deze verdwijnen of niet meer te raadplegen zijn. Je zult er mee worden geconfronteerd, of erger nog, het kan ervoor zorgen dat je niet wordt uitgenodigd. Uit het onderzoek bleek dat een derde van de HRM-managers wel eens te maken had gehad met een kandidaat die kwaad sprak over zijn vorige baas op social media.
[dropcap style=’default’]4.[/dropcap]Wees voorzichtig met je taalgebruik, zorg dat dit correct Nederlands is
Geen enkel bedrijf wil medewerkers die plat praten, of die geen goed Nederlands kunnen schrijven. Als je berichten vol staan met taalfouten, straattaal of wat dan ook, dan heeft een HRM-manager zijn mening al snel klaar.
[dropcap style=’default’]5.[/dropcap]Check jezelf zoals je in de zoekmachine staat
Zie mijn eerste voorbeeld.
[dropcap style=’default’]6.[/dropcap]Zorg dat wat je vertelt in je verschillende profielen ook overeenkomt met wat je schrijft in je CV of sollicitatiebrief
Tja, lijkt me logisch. Als je op je LinkedIn profiel zegt dat je een studie hebt gedaan aan het Grafisch Lyceum, en in je CV staat dat je een studie hebt gedaan aan de Haagse Hogeschool, dan heb je of een dubbelganger, ofwel een van beiden klopt niet. En om dan binnen te komen (als je nog wordt uitgenodigd) met het verhaal dat je je LinkedIn profiel niet had bijgewerkt, dat is tegenwoordig geen sterk argument te noemen.