Een van de belangrijkste onderdelen van een goede advertising campagne is de selectie van de juiste trefwoorden via een trefwoord onderzoek. Uiteraard zijn zaken als de geografische spreiding, demografische samenstelling, budget en noem maar op ook belangrijk. Echter de basis voor vindbaarheid wordt toch bepaald door de keuze van de juiste trefwoorden.
Veelal wordt dan gebruik gemaakt van de eigen trefwoordselectietool van Google. Deze is tenslotte gratis, en maakt gebruik van de informatie uit de eigen database. Hieronder zet ik naast deze trefwoord onderzoek tool nog een zevental andere handige tools op een rij, waarvan ik nu al weet dat minstens twee daarvan minder bekend zullen zijn.
-
Google Keyword tool
Met de Google Keyword tool kun je een woord of zin ingeven om te gebruiken voor je trefwoord onderzoek. Je kunt verschillende filters aangeven als een categorie, of een website, taal of gebied. De suggesties worden meteen weergegeven met de mate waarin je concurrentie kunt verwachten (en dus meer moet betalen per klik). Ook zie je meteen het zoekvolume per maand (wereldwijd en voor het geselecteerde gebied). Het is vervolgens vrij eenvoudig om trefwoorden toe te voegen aan je lopende campagnes. Dat is een duidelijk voordeel.
Deze trefwoord onderzoekstool vind je in je Google Adwords omgeving. -
Google Externe Keyword tool.
Ook als je geen account hebt bij Google Adwords, dan nog kun je gebruikmaken van de Keyword tool. Het is dan wel – volgens Google – minder accuraat, omdat ze dan niet de gegevens van je account kunnen koppelen. Maar, heb je geen account, dan heeft Google die informatie toch niet.
Google Trends
Google Trends is een andere tool die je kunt gebruiken voor inspiratie. Of het na gebruik van bovenstaande tool nog iets van nieuwe inzichten geeft, valt te betwijfelen. Wel geeft het een beeld van het zoekvolume van een specifiek trefwoord gedurende een periode in een geografisch gebied.
-
Wordtracker
Vroeger maakte ik veelvuldig gebruik van Wordtracker. Zonet heb ik wederom deze tool getest, maar alom teleurstelling. De gratis versie is nog steeds beschikbaar. Echter na registratie kan je deze maar toepassen voor 20 trefwoorden. Verbazingwekkend is dat ik op trefwoorden als content management 0 resultaten krijg. En als ik bijvoorbeeld het trefwoord webdesign intype (een beetje een dooddoener trefwoord) ook dan krijg ik 0 resultaten. Een slechte demonstratie van een product. Uiteraard kan dit een tijdelijk probleem zijn, dus het is aan te raden om het te blijven proberen.
-
SpyFu
SpyFu is een trefwoord onderzoek tool dat begint waar de Google Keyword tool ophoudt. Ook hier kun je onderzoek starten met een trefwoord. Vervolgens krijg je een overzicht van dat trefwoord met klikprijs, zoekvolume, het aantal adverteerders en het aantal zoekresultaten. Het nadeel is dat dit onderzoek beperkt is tot de USA en UK. Dus voor het Nederlands taalgebied niet echt bruikbaar. Echter, voor trefwoord onderzoek is het wel degelijk handig. Een van de interessante rapporten is het rapport waarbij aangegeven wordt welke trefwoorden het meest opleveren. In een overzichtelijke matrix krijg je te zien wat het trefwoord gemiddeld kost per klik tot aan de doorklikratio. SpyFu kent een beperkte gratis variant en een zeer uitgebreide betaalde variant.
- Übersuggest: een van de grote nadelen van veel van de genoemde tools is het gebrek om onderzoek te doen naar specifiek Nederlandse woorden. Uiteraard werkt Google goed op dat vlak, maar ik vertrouw nooit op een tool alleen. Übersuggest is een gratis tool waar je simpelweg je treftwoord invult, je taalgebied selecteert en vervolgens aangeeft op welk deel je trefwoord van toepassing is. Met andere woorden, je kunt specifiek zoeken naar trefwoorden die gebruikt zijn bij het zoeken naar afbeeldingen, nieuws, web en meer. Het zoekresultaat wordt gepresenteerd in blokjes van 10. Eerst de specifieke vermeldingen, daarna de vermeldingen van zinnen op alfabetische volgorde. Dus [trefwoord] + woord beginnend met een a. Op vrij simpele wijze kun je vervolgens een selectie maken en deze via copy-paste verplaatsen naar je definitieve trefwoorden lijst.
-
Semrush: in zekere zin een concurrent van SpyFu. Echter Semrush gaat verder. Het is een volledige suite van SEO/SEM tools waarmee je gedegen onderzoek kunt doen. SemRush heeft een trefwoord onderzoekstool waarmee je in verschillende databases van Google kunt kijken. Zo zijn de internationale, Engelse, Duitse, Braziliaanse, Franse, Spaanse enz. beschikbaar. Ook hier wordt een lijst weergegeven van gemiddelde klikprijs, competitie en zoekvolume. Ikzelf heb niet het idee dat deze tool meer informatie levert dan de Google Keyword tool.
-
Synoniemen.net: niet onbelangrijk, ook al komen bovenstaande tools met gerelateerde trefwoorden, het kan helpen om onderzoek te doen naar synoniemen. Natuurlijk als je wilt adverteren op een productnaam, dan zul je daar geen synoniem van tegenkomen. Sterk aan deze site is door doorverwijzing naar andere soortgelijke websites en de grafische weergave van de relatie tussen het ingegeven trefwoord en de synoniemen. Geef je bijvoorbeeld als trefwoord ‘slot’ in, dan levert dat heel veel synoniemen op, en ziet de grafische weergave er als hieronder uit. Zeker een aanrader.