Google News beïnvloedt aandelenprijs door foutief bericht

Door een indexeringsfout van Google News is een 6 jaar oud nieuwsartikel geïndexeerd als nieuw artikel. Het gevolg: een daling in de aandelenprijs van het besproken bedrijf van maar liefst 11%.

Zes jaar geleden verkeerde het bedrijf United Airlines in zwaar weer. Het ging zo slecht met het bedrijf dat zij haar faillisement moest aanvragen. Inmiddels is United Airlines een gezond bedrijf. Echter door een fout werd een oud nieuwsartikel door de Google News bot aangezien als recent artikel. Weliswaar belandde het bericht niet op de homepage van Google News, het was wel voldoende om de aandelenprijs negatief te beïnvloeden.

Tja, dan valt er als PR specialist weinig eer te behalen… hopelijk herstellen de aandelen zich net zo snel als ze naar beneden gingen (hoogstwaarschijnlijk dus niet). De vraag is dan, wie is er verantwoordelijk voor deze onwaarheden, Google? Kan Google aangeklaagd worden voor het beïnvloeden van de aandelenkoersen? Uiteraard pas als het aannemelijk kan worden gemaakt dat iemand bij Google News ook daadwerkelijk aandelen had van United Airlines, of van plan was deze te kopen. De aandelen zijn nu namelijk ondergewaardeerd…

Posted in: