Koopt Google VOIP bedrijf Skype van eBay?

Sterke geruchten wijzen op een mogelijke overname van VOIP bedrijf Skype door Google van eBay. Meerdere bronnen melden dat Google inmiddels meerdere gesprekken heeft gehad met Skype over een regelrechte overname of uitgebreide samenwerking.

Skype is in 2005 gekocht door eBay voor het omvangrijke bedrag van 3,1 miljard dollar. Iets wat toen al gezien werd als een te hoog bedrag dat als investering nooit terugverdiend zou worden. Inmiddels is Skype financieel gezien niet de gouden investering die het leek te zijn in 2005 voor eBay. Eind 2007 is vanwege de ontevredenheid over de winstgevendheid van Skype de medeoprichter en CEO Niklas Zennstrom aan de kant gezet, en ook werd bijna 1 miljard dollar als verlies in een keer afgeschreven.

Het is het duidelijke patroon van een financiele albatros die om de boot van eBay vliegt. Google daarentegen ziet een enorm groeipotentieel in telefonie en Voice over IP (VOIP). Op dit moment heeft Google al gTalk (of hier), een gratis 411 dienst en GrandCentral, een dienst die zij vorig jaar kochten voor 50 miljoen dollar. Dit is niet genoeg om Google voldoende omvang te geven op de telefonie markt. Met Skype zouden zij dit wel kunnen krijgen.

Skype heeft namelijk een grote groep gebruikers – denk aan 10 miljoen gelijktijdige gebruikers – (handig als afzetkanaal voor advertenties), een bewezen technologie in VOIP, VOIP2POTS en P2PVideo, schaalbaar.

Posted in: