Slechte resultaten, grote ontslagrondes gecombineerd met een kwakkelende economie. Yahoo! kon het niet slechter treffen. Nu het bedrijf in een neerwaartse spiraal is terecht gekomen vormt het aangeschoten wild. Groot wild wel te verstaan. Jager Microsoft ziet hier de mogelijkheid om voor het bedrag van maar liefst 44,6 miljard dollar (ca. 30 miljard euro) het bedrijf over te nemen.
Als de aandeelhouders akkoord gaan met dit bod is het einde oefening voor Yahoo! als zelfstandig bedrijf. Het bod van Microsoft is namelijk een openbaar bod. Bovendien is het geen slecht bod. Het bod is $31 per aandeel Yahoo!, 62% hoger dan de waarde van het aandeel bij sluiting van de markt op 31 januari. De helft wordt in cash betaald, de andere helft in aandelen Microsoft. Het nieuws zorgde in ieder geval voor een positief iets, de aandelen Yahoo! stegen maar liefst van $9,11 naar $30,76 (eind 1 februari). Microsoft verwacht geen bezwaren en verwacht zelf de deal te sluiten eind tweede kwartaal 2008.
Al in 2006 en ook in 2007 zocht Microsoft al toenadering tot Yahoo!. Echter toendertijd had Yahoo! geen interesse, en wilde het zelfstandig de groei realiseren.
Het is uiteraard de vraag of de combinatie Microsoft-Yahoo! een winnende combinatie is. Microsoft denkt van wel. Juist op het gebied waar Microsoft zwak is, kan Yahoo! haar kennis en ervaring inbrengen. Microsoft is namelijk aan kwartalen achtereen niet in staat om met haar online diensten winstgevend te worden. De vraag is of het met Yahoo! wel gaat lukken. De bedrijven zijn qua benadering van software totaal verschillend. Microsoft voert al sinds jaar en dag een strijd om de desktop te beheersen op elke computer. Dit doet zij door haar software zo gesloten mogelijk te houden. Het succes van Yahoo!, maar ook van Google, zit hem in het feit dat zij juist openheid bieden. Zowel Google als Yahoo! bieden API’s aan. Microsoft schermt dat af, en probeert wel iets op beperkte schaal, maar dat slaat niet aan.
Inmiddels is Terry Semel afgetreden, dit was al sinds juni 2007 bekend, en gisteren was zijn laatste werkdag. Terry Semel wordt verantwoordelijk gehouden voor de wijze waarop Yahoo! zich ontwikkeld heeft tot een bedrijf waar de focus teveel heeft gelegen op teveel verschillende projecten. Projecten gericht op entertainment in plaats van zoektechnologie.
Wat zijn de scenario’s als de overname slaagt? Is dit voor ons als gebruiker interessant? Als de overname slaagt is er een gedegen alternatief voor Google. Nu ben ik geen Google tegenstander, maar de eenzame hoogte waar Google op staat is geen gezonde marktverdeling voor gebruikers. Als de overname slaagt betekent het dat Microsoft de beschikking krijgt over een van de sterkste online merken op internet aldus een onderzoek van JupiterResearch [bron]. Bovendien wordt de combinatie van alle sites van Yahoo! en Microsoft ook meteen de permanente nummer 1 in internet bestemming. Volgens een onderzoek van ComScore had Yahoo! in december de meeste bezoeken, gevolgd door Google en met Microsoft op nummer 3. Onderzoek van Nielsen Online gaf een andere volgorde. Daar was Google de nummer 1, Microsoft 2 en Yahoo! nummer 3. Hoe verhoudt zich dat in getallen? Grofweg gezegd, elk neemt ongeveer een derde in beslag. [bron]
Als Microsoft slim is dan combineert zij de sterkste elementen van Yahoo! en verkoopt de rest. Live Search wordt dan Yahoo! Search, en komt daarmee op elke desktop met MSIE te staan. De zoekmachine van Yahoo! is een van de beste zoekmachines wereldwijd. (Yahoo! heeft de combi van AllTheWeb en Altavista enkele jaren geleden in haar eigen zoekmachine verwerkt). Dan hebben we natuurlijk Yahoo! Search Marketing gecombineerd met adCenter, dat zorgt zeker voor een sterke concurrent van Google (niet alleen qua volume, maar ook qua mogelijkheden).
En dan hebben we Facebook, advertentieplatform Digg, De.li.cio.us, en Flickr, om maar enkele online vlaggenschepen van beiden te noemen.
De mogelijkheden worden daarmee oneindig, de overname kan ook het begin betekenen van een online versie van MS Office als aanval op Google Docs. Want laten we eerlijk zijn, het idee van Google Docs is perfect, maar de integratie met MS Word is natuurlijk niet ideaal.