De eerste stap van MSN AdCenter is gezet in Europa. Vanaf vandaag kun je campagnes starten in Frankrijk. Uiteraard ben ik gelijk gaan kijken hoe zo’n campagne nu werkelijk wordt opgezet. Een test als het ware.
Als eerste wordt je gevraagd om een account te openen. Je wordt direct gevraagd om je Creditcard gegevens in te voeren, en er wordt geen andere mogelijkheid tot betalen gegeven. Zowel Google als Overture bieden naast de Creditcard betaling ook andere vormen aan.
Enfin, nadat ik de inlogprocedure heb doorlopen, mijn Frans is niet zo best, dus ik heb enigszins lopen gokken (en dat ging goed), ben ik ingelogd. Ik word direct gevraagd om een campagne te maken. Ik doorloop alle stappen, en word eigenlijk al snel geconfronteerd met vervelende bugs. Zo werkt de helpfunctie nog niet (Un probl�me est survenu. Veuillez recommencer.), de tabs aan de bovenkant geven vervelende foutmeldingen en lijken bepaalde velden totaal niet te zijn ingevuld, waardoor ze eigenlijk geen functie hebben.
Wat blijkt…. de site functioneert niet in Firefox, dom mijn fout, ik had het kunnen bedenken…. hoewel ik het eigenlijk een behoorlijke slordigheidsfout vind. Het betekent tenslotte dat de site niet W3C compliant is. En inderdaad, ik heb de source code bekeken, niet doen…… het zal wel in Frontpage zijn geschreven….
Anyway, de campagne in MSN Adcenter is veelbelovend te noemen. Veel functionaliteit is verborgen onder aanvinkhokjes. Zo kun je bij het aanmaken van de campagne direct ervoor kiezen om conversiemeting toe te passen. Zodra je dit selecteert verschijnt er een veld met daarin de conversie code.
Zodra je naar stap 2 gaat (van de 5) kun je de regio selecteren. Ook hier kun je direct kiezen voor plaats, gebied of land. Het mooie van de gebruikte techniek is dat het wel heel snel werkt (binnen Internet Explorer). Dat is zeker beter dan bij Google, waar het soms tergend traag is. Iets nieuws bij MSN Adcenter is het feit dat je bij je campagne kunt aangeven op welke dagen van de week je de campagne wilt vertonen, en zelfs ook op welke uren van de dag. Deze functionaliteit zit (nog) niet binnen Overture of Google. Echter een professioneel zoekmachine marketing bureau biedt deze functionaliteit wel voor Google en Overture. (tenminste wij wel)
Verder kun je zelfs aangeven voor welke doelgroep de campagne bedoeld is, het geslacht en de leeftijdscategorie. Nu vind ik dit enigszins discutabel. Aan een IP-adres en een browser kun je niet zien hoe oud iemand is en of het een vrouw of man is.
De volgende stappen zijn respectievelijk trefwoord selectie en advertentieteksten plaatsen. Hierbij worden ongeveer dezelfde lengtes als bij Overture gehanteerd: 25 karakters voor de titel, 70 karakters voor de tekst daaronder en 35 karakters voor de weergegeven URL. Een verschil met Overture is dat het niet twee losse regels van elk 35 karakters betreffen, maar 1 regel van 70.
De laatste stap is controleren of je campagne correct is.
Mijn eerste indrukken zijn, behalve het akkefietje met Firefox, positief. In de praktijk zal het systeem zich nog moeten bewijzen, maar het ziet er best wel ok uit.