Nieuwste versie Google vertoont extra zoekbox

Nieuwste versie Google vertoont extra zoekbox

Een vernieuwde versie van Google.com toont een geheel nieuwe functionaliteit. Zodra een van deze onderstaande sites als zoekresultaat vertoond wordt, verschijnt er een extra zoekbox. Na enig onderzoek kwam ik twee varianten tegen op dit concept. Opvallend is dat Google zelf nog geen officieel commentaar heeft gegeven. Dat kan betekenen dat dit vooralsnog een test in de live omgeving is, en dat er een kans is dat de functionaliteit over enige tijd weer verdwijnt.

De andere weergave dan de bovenstaande is de hier onder getoonde weergave van het zoekresultaat van YouTube. Hier is een combinatie van Sitelinks en de zoekbox te zien.

YouTube zoekresultaat in Google

Het is niet geheel duidelijk bij welke soort sites de zoekbox verschijnt in de zoekresultaten van Google. Het lijkt een beetje samen te hangen met enerzijds grote websites met een eigen zoekfunctionaliteit. De sites hebben allen een hoge PageRank, zijn uitgebreide websites met een grote hoeveelheid aan bezoekers, bestaan vaak uit meerdere microsites en hebben een hoge mate van wisselende content.

Enkele voorbeeldsites die ik (en anderen) hebben gevonden zijn:

Amazon.com, Youtube, Alibaba, TV.com, IMDB.com, Wikipedia, Microsoft – de enige commerciële softwarefabrikant tot dusver -, Sourceforge, OfficeMax, Flickr en best wel veel anderen.

Posted in: