Onderzoek naar kwaliteit van zoekresultaten

Onderzoek naar kwaliteit van zoekresultaten

Een nieuw onderzoek naar de kwaliteit van zoekresultaten onthult dat bij controversiele onderwerpen die niet zo in de belangstelling staan, de kwaliteit middelmatig tot slecht is. Echter controversiele onderwerpen die wel in de belangstelling staan (de koranfilm van Wilders bijvoorbeeld), laten wel een kwalitatief goed resultaat zien.

Het onderzoek getiteld “Coverage and Independence” geschreven door onderzoekers Panagiotis Metaxas en Lilia Ivanova van het Computer Science Department, Wellesley College trekt als conclusie:

“With this paper we have started an effort to evaluate quality in search results in terms of two important metrics, coverage and independence. We have found that when searching controversial issues, both of these quality metrics can be low. However, in high visibility queries the search engines may tune the results manually, as they have been criticized in the past for not offering a balanced view.”

Interessant was verder dat het onderzoek onthulde dat de zoekresultaten van Google en Yahoo! sterke overlap vertoonden.

22-01: Het onderzoek is interessant, omdat de meeste onderzoeken niet over het subjectieve thema kwaliteit durven te schrijven. Want wat is kwaliteit: het aantal zoekresultaten (lang was dat het argument van Google dat zij de besten waren, en stond er op de site het aantal sites dat Google geïndexeerd hadden), of is dat de mate waarin wij als bezoeker iets kunnen vinden in de zoekmachine (of zegt dat juist niet iets over onze competentie om te kunnen zoeken?). Al met al is het onderzoek interessant dat het specifiek over de kwaliteit van controversiële zoekresultaten iets durft te zeggen. Over de kwaliteit van de uitvoering van het onderzoek laat ik liever anderen iets schrijven, dan daar zelf een mening over te formuleren. Zie ook de discussie op Netters.

 

Bron

Posted in: