Webmasterworld beschuldigd van cloakingtechnieken

Webmasterworld beschuldigd van cloakingtechnieken

Philipp Lenssen uit zwaar kritiek naar een van de oudste internetfora Webmasterworld, omdat deze zich schuldig zou maken aan cloaking technieken om zo hoog te eindigen in de zoekmachines. Het genoemde voorbeeld op het trefwoord ‘php-based CMS‘ geeft een top 3 zoekresultaat met in het resultaat duidelijk delen van de tekst uit het forum.

Echter op het moment dat we doorklikken naar de site, krijgen we direct een redirect naar een login pagina. Kennelijk wordt de Googlebot iets anders voorgeschoteld dan de gewone bezoeker. Net zoals Philipp Lenssen heb ik ook even de regels van Google doorgespit, en daar staat toch vrij omstotelijk beschreven in de Webmaster Guidelines:

Make pages for users, not for search engines. Don’t deceive your users or present different content to search engines than you display to users, which is commonly referred to as “cloaking.”

en verder

  • Avoid hidden text or hidden links.
  • Don’t employ cloaking or sneaky redirects.

Als we inderdaad strict naar de regels van Google kijken overtreedt Webmasterworld deze richtlijnen. Echter Google zegt ook fijntjes dat het overtreden ervan ertoe kan leiden dat je uit de index wordt gegooid. En let dan wel op het woordje ‘kan’.

En als we inderdaad goed kijken, dan is dit ook de enige manier om betaalde content vindbaar te maken.

Posted in: