AdWords: advertenties op basis van leeftijd en geslacht samenstellen

In januari bood Google AdWords al de mogelijkheid om via een testomgeving advertenties te tonen op basis van demografische gegevens. Dit is dusdanig goed ontvangen dat Google het nu aanbied aan alle adverteerders binnen Google AdWords.

Wat houdt dit demografisch vertonen nu precies in? Het is eigenlijk heel simpel als je weet dat demografie staat voor “…de studie van de omvang, de structuur en de spreiding van de bevolking, en hoe de bevolking in tijd verandert door geboorten, sterfgevallen, migratie en veroudering. De demografische analyse kan op de gehele maatschappij of op groepen betrekking hebben die door criteria worden bepaald als onderwijs, nationaliteit, godsdienst en het behoren tot een bepaalde etniciteit.” (Wikipedia), dan weet je dus meteen dat Google het mogelijk maakt dat je advertenties kunt afstemmen op specifieke demografische criteria.

De criteria die Google nu biedt zijn leeftijd en geslacht. Niet alle sites binnen het Google netwerk ondersteunen deze demografische vertoning. Sites die dit wel doen, zijn onder meer MySpace, Friendster, en Youtube (om er enkele te noemen). In feite allemaal sites waarbij gebruikers zich kunnen registreren, en waarbij dus specifieke informatie over geslacht en leeftijd geregistreerd wordt. Google anonimiseert deze data voordat zij er iets mee doet.

Overigens is het demografisch vertonen iets anders dan een selectie van de regio. Dat laatste is gebaseerd op gegevens afkomstig van ComScore en alleen gericht op de koppeling met regionale groepen, en niet individuen.

Het lijkt er op dat momenteel deze functionaliteit nog niet beschikbaar is voor Nederlandse campagnes.

Posted in: