Toekomstige wet is tikkende tijdbom onder Google

Een nieuwe wet vormt een tikkende tijdbom onder zoekmachines als Google, Yahoo en Microsoft Live. De wet voorziet elk individu van mogelijkheden om het verzamelen van persoonlijke informatie tegen te gaan.

Een Democraat bij de naam Richard L. Brodsky is drukdoende een wet op te stellen die het mogelijk maakt dat elke bezorgde burger kan voorkomen dat zijn persoonlijke gegevens gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden als advertising. Vooralsnog zou het een wet zijn die alleen van toepassing is in de staat New York. Echter dit gaat natuurlijk als precedent werken. Inmiddels heeft de Democraat ook de aandacht getrokken van Microsoft. Deze verzocht de maker van de wet de omschrijving te verbreden, zodat niet alleen bedrijven benadeeld werden die advertising verrichten op basis van gebruikersgedrag, maar ook bedrijven die op andere wijzen persoonlijke informatie toepassen als bron voor het tonen van specifieke advertenties. Microsoft doelt hier natuurlijk op de wijze waarop Google werkt met contextual advertising, waarbij naar de omgeving wordt gekeken. Echter binnen GMail is dit al een grote ingreep op de persoonlijke informatie van de gebruiker.

Het feit dat deze wet de aandacht krijgt van de grote internetbedrijven betekent al automatisch dat hiermee een grote invloed kan worden uitgeoefend op de vrije hand die de internetbedrijven nu hebben.

Posted in: