China’s Internet portal Sina en Google sluiten partnerschap

In mei van vorig jaar waren er al geruchten over Google en Sina. Deze geruchten gaven het idee dat Google interesse zou hebben in de acquisitie van Sina.


De belangrijkste reden hiervoor was de in 2006 voorspelde groei van Sina met maar liefst 30-35% in de komende 3 jaar. De kans echter dat het Google zou lukken was (en is) misschien vrij klein. Ook Yahoo! heeft in het verleden geprobeerd een aandeel te verwerven in Sina. Dit werd toendertijd geblokkeerd door de Chinese overheid.

De partnerschap tussen Sina en Google is – misschien wel – de opmaat naar iets groters, maar vooralsnog blijft het beperkt tot samenwerking.

De partnerschap houdt onder meer in dat Google en Sina zullen samenwerken op het gebied van zoekdiensten en advertising. Hiermee krijgt Google serieuze voet aan de grond in China. Sina is de nummer drie van China (Baidu is nummer 1). Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer de advertising diensten van Google geïntegreerd worden in Sina’s webportal. Wel zien we nu al de zoekdienst van Google actief. In de toekomst zal de samenwerking worden uitgebreid naar nieuws en andere content.

“Through our strategic cooperation, online users as well as online advertisers stand to benefit from the leveraging of strong brands, traffic and technologies from the two companies,”

aldus Sina Chief Executive Charles Chao. Overigens is het niet duidelijk hoe de revenuen worden verdeeld.

Posted in: