Afgelopen weken is het advertentieprogramma van Google AdWords omgezet naar Enhanced Campaigns. Dat betekent dat als je niks specifieks hebt ondernomen, je campagnes nu automatisch getoond worden op alle apparaten. Dus, stel dat je vroeger alleen je advertenties had ingesteld voor desktop. Dan is het nu zo dat dezelfde advertentie ook getoond wordt op mobiel en op tablet. Dankzij de nieuwe optimalisatie slag van Google wordt er als biedstrategie gekeken naar gelijkwaardige adverteerders en hun biedstrategie.
Ik kan een heel artikel wijden aan deze biedstrategie, maar het is vooral nu zaak om, als je voorheen bijvoorbeeld geen of aparte advertenties had voor smartphones of tablets, te beseffen dat de bezoeker vanaf een smartphone op dezelfde landingspagina terechtkomt als de bezoeker vanaf een desktop. Nu is het altijd handig om even na te gaan via je statistieken hoe hoog het bouncepercentage of het aantal bekeken pagina’s afwijken van het gemiddelde. Als die afwijking significant is, dan kan het zijn dat de landingspagina of de verwachte boodschap niet geschikt is voor smartphones en/of tablets. Dat kan natuurlijk een technische oorzaak hebben, omdat de pagina niet geschikt is voor bijvoorbeeld smartphones. Of de boodschap komt niet over op een smartphone.
Verschillende landingspagina’s op basis van apparaat binnen AdWords
Nu is het zo dat in de vroegere campagnes je ervoor kon kiezen een advertentie specifiek in te regelen voor mobiele apparaten. Dat is nu dus niet meer mogelijk. Om er nu toch voor te zorgen dat je de advertentie naar een specifieke landingspagina kan leiden op basis van het gebruikte apparaat, zijn er een aantal mogelijkheden onder de noemer workarounds. Daarvoor maken we gebruik van de tool ValueTrack (ook van Google).
Redirecting via Google ValueTrack
ValueTrack is:
“ValueTrack is our easy-to-use AdWords URL-tagging feature. ValueTrack works with Google Analytics or your own tracking solution to provide detailed, useful data about each click on your ad. You can use this information to fine-tune your campaigns and settings for better performance.”
Op basis van deze info kun je nu niet echt achterhalen dat je dit ook kunt toepassen als workaround voor het omleiden van bezoekers naar specifieke landingspagina’s voor specifieke apparaten.
Optie 1: maak gebruik van de device-tag van ValueTrack
Het is relatief eenvoudig om via een php-applicatie of via .htaccess een redirect te doen op basis van de inkomende URL.
Tag: device
Toepassing: {device}
Teruggegeven waarde: m, t, c
De teruggegeven waardes staan respectievelijk voor mobiel, tablet en computer. Een voorbeeld URL zou dan kunnen zijn:
http://www.example.com/device={device} dit wordt dan in de praktijk bijvoorbeeld: http://www.example.com/device=t
In je .htaccess bestand kun je dan als volgt de redirect laten plaatsvinden.
[box style=’doc’]
Redirect /device=m https://roodlicht.com/category/zoekmachine-advertising-2/
Redirect /device=c https://roodlicht.com/meer-volgers-krijgen-op-pinterest/
[/box]
Optie 2: maak gebruik van de ifmobile-tag van ValueTrack
Deze optie is erg creatief, en vergt nauwelijks technische ingrepen op server niveau of met een of ander script. Overigens kun je ook gebruikmaken van de ifnotmobile-tag. Een nadeel is er wel, bij de ifmobile tag kun je je alleen richten op smartphones. De ifnotmobile-tag richt zich op tablets en desktop-computers. Concreet betekent dat je dus een landingspagina kunt optimaliseren voor smartphones en een voor de rest.
Tag: ifmobile
Toepassing: {ifmobile:[waarde]}
Teruggegeven waarde: [waarde]
Dat betekent dus dat als je met een smartphone op een adres klikt die als volgt is opgebouwd:
http://www.example.com/{ifmobile:dit-is-een-smartphone}, dat de werkelijke URL wordt:
http://www.example.com/dit-is-een-smartphone
NB. Hier wordt dus bewust de bij Google Support aangegeven ‘?’ weggelaten, omdat anders de redirect op URI niveau niet plaatsvindt.
Je begrijpt dat als je dan met een desktop-computer naar www.example.com gaat. En dat is nu niet echt een geschikte landingspagina. Om dat voor elkaar te krijgen spelen we een beetje vals.
Bij een mobiel apparaat wordt alles getoond dat tussen de brackets staat gecombineerd met hetgeen er buiten de brackets staat. Op het moment dat het geen mobiel apparaat is, wordt uitsluitend het deel buiten de brackets getoond.
Om nu te zorgen dat je met de desktop-computer naar een specifieke landingspagina gaat anders dan de homepagina, kun je de volgende truc toepassen:
http://www.example.com/{ifmobile:dit-is-een-smartphone.html#}dit-is-een-desktop.html
Wat gebeurt er nu? Als je met een mobiele telefoon naar de site gaat, dan krijg je onderstaande URI:
http://www.example.com/dit-is-een-smartphone.html#dit-is-een-desktop.html
Dit lijkt erg raar, maar door het hekje (#) denkt de browser dat er verwezen wordt naar een zogenaamd Anchor in de webpagina, dus in feite een interne bestemming binnen een pagina. Als deze echter niet aanwezig is in de pagina, dan gebeurt er niks en wordt uitsluitend de pagina dit-is-een-smartphone.html getoond.
Op het moment dat je met een desktop-computer op deze advertentie hebt geklikt, dan wordt de volgende URI getoond:
http://www.example.com/dit-is-een-desktop.html