Google Chrome; een nieuwe poging om op de desktop te komen?

Vandaag lanceerde Google Chrome. Een browser als geen ander, zo laat Google het ons geloven. Met deze stap begeeft Google zich op hetzelfde pad waar Microsoft ooit eens met internet is begonnen. Zoals in de titel gesteld, is dit een hernieuwde poging van Google om een positie te verwerven op de consumenten desktop? Andere pogingen, zoals met Google Desktop Search, zijn slechts voor een kleine groep interessant. Een browser is voor een veel grotere groep aantrekkelijk, zeker als deze sneller en gemakkelijker werkt dan de concurrentie.

De vraag dringt zich dan op of Google in staat is met deze browser zich een plaats te verwerven tussen de twee grootheden Internet Explorer en Firefox. Zo hebben MSIE 6 en 7 gezamenlijk een marktaandeel van ruim 50% en is Firefox een goede tweede met bijna 44%. Alternatieven als Safari en Opera halen beiden elk niet eens de 3. (bron)

Google claimt dat hun browser sneller gaat zijn dan andere browsers door de toepassing van een snellere javascript engine. Tja, dat is niet iets waarvan ik onder de indruk ben. Geheugen en andere hardware kosten zowat niets meer. Een beetje laptop heeft tegenwoordig 3 Gb intern. Hoezo een snellere engine nodig.

We kunnen niet in de toekomst kijken, maar als er geen echte meerwaarde komt voor deze browser, dan is het een leuke marketingstunt, maar verder een doodgeboren kindje.  Google zegt domweg dat er geen banden zijn met andere Google Tools, het is gewoon een webbrowser. En opensource, who cares… Hoogstwaarschijnlijk zien we straks deze browser terug op Google Android. Daar lijkt ie mij van toegevoegde waarde.

Posted in: