Klootjesvolk gebruikt Yahoo; rest gaat voor Google

Nieuwe informatie van Hitwise toont aan dat vooral internetgebruikers met minder te besteden kiezen voor Yahoo!, terwijl mensen met meer geld kiezen voor Google.

Nu gaat dit onderzoek met name op voor de Verenigde Staten. Als we goed kijken naar de onderstaande grafiek, dan zie je de verschillende bevolkingssegmenten (Upscale America, Rural Villages and Farms enz.). De grootte van de cirkel geeft aan hoeveel van een segment de neiging heeft meer dan 500 dollar online te spenderen (onderzoeksgegevens van Experian). Op de Y-as zien we Yahoo! en op de X-as zien we Google. Hoe hoger het getal (dus meer naar rechts op de X-as en meer omhoog op de Y-as) hoe veelvuldiger een segment gebruik maakt van Google respectievelijk Yahoo!.

Klootjesvolk gebruikt Yahoo!, de rest kiest voor Google

Normaal zou een onderzoek als deze niet zo interessant zijn, maar juist met in het achterhoofd het verhaal van Yahoo! (overname e.d.) valt hierdoor op dat hier ook een oorzaak te achterhalen is waarom Yahoo! niet instaat is om het grote aantal gebruikers die Yahoo! gebruiken om te zetten naar keiharde dollars. Mensen die minder te besteden hebben, zullen ook minder uitgeven, en dat betekent dat deze groep ook minder geneigd is om op een advertentie te klikken. Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek ook dat de gebruikersgroep van Yahoo! over het algemeen jonger is dan die van Google. Met name de leeftijdscategorieën 18-34 scoort in aantal hoger bij Yahoo! dan bij Google. Het percentuele verschil bedraagt ruim 4%. De leeftijdscategorie 35-44 is bij beide zoekmachines gelijkwaardig, maar daar boven scoort Google meer gebruikers dan Yahoo!.

Dat Yahoo! meer een jeugdigere doelgroep aanspreekt is gunstig, zeker als we zien dat Yahoo! recentelijk meer en meer richting sociale media en user generated content op schuift. Vanuit dat oogpunt is een deal met News Corp. geen verkeerde deal. Met Fox Interactive als packagedeal wordt Yahoo! nog interessanter voor deze doelgroep.

[bron]

Posted in: