TYPO3 Neos vs CMS? Welk CMS kies je?

Zowel TYPO3 Neos als TYPO3 CMS komen de komende tijd uit. TYPO3 Neos op 10 december aanstaande en TYPO3 CMS op 25 maart 2014. Het is dan voor het eerst dat de Community twee content management systemen uitbrengt. Maar welk CMS kies je nu? Kies je de een of de ander: TYPO3 Neos vs CMS, dat is de vraag.

Kort overzicht TYPO3 Neos vs CMS

TYPO3 CMS is een Enterprise Content Management Systeem dat voor het eerst gelanceerd is in 1999. In Nederland wordt dit CMS veel gebruikt door onderwijs, omroepen, overheid en enterprise level bedrijven. Het kent een grote hoeveelheid aan uitbreidingsmogelijkheden, maar is sowieso out-of-the-box een kant-en-klare oplossing. Het CMS scoort uitstekende in de zoekresultaten, en dankzij de logische opbouw kunnen redacteuren als snel hun weg vinden in het pakket. Een stricte scheiding tussen opmaak, applicatie en content zorgt ervoor dat elke vormgeving mogelijk is.

TYPO3 Neos is de nieuwste loot aan de TYPO3 projectentak. Het is niet de vervanging van TYPO3 CMS. Het is een ander CMS. Wat direct opvalt bij TYPO3 Neos is de in-page-editing. Een redacteur werkt rechtstreeks in de website. Een van de belangrijkste kenmerken van TYPO3 Neos is dat bij elke stap in de user interface gekeken is of deze wel noodzakelijk is. Opvallend is dan ook dat elke bewerking door een redacteur automatisch wordt opgeslagen en de preview gaat niet meer gepaard met het openen van een nieuw browserscherm, maar de bewerkschermen worden als ware het een gordijn weggeschoven. Qua mogelijkheden is TYPO3 Neos nog beperkt. Dat is logisch, want er zijn nog niet veel projecten mee gedaan.

De architectuur TYPO3 Neos vs CMS

Een van de grote verschillen – en ook verbeteringen – is de architectuur van TYPO3 Neos vs CMS. In het onderstaande schema is dat weergegeven.


 • typo3-cms-architectuur

   

  TYPO3 CMS Architectuur (schematische weergave)


 • typo3-neos-architectuur

  TYPO3 Neos architectuur (schematische weergave)

Wat je in de schematische weergave ziet is het grootste verschil tussen Neos en CMS. Waar bij TYPO3 CMS alle functionaliteit als module bovenop het CMS werd geplaatst, de Extensies, is dit bij TYPO3 Neos een applicatie dat gebaseerd is op het Flow Framework. Elke uitbreiding is een zogenaamde Flow Package. De autorisatie en koppeling met de database vindt zowel voor Neos als voor de module plaats via het Flow Framework. En dat is bij TYPO3 CMS allemaal via het CMS. Dat maakt de architectuur van TYPO3 Neos ook veel opener dan die van TYPO3 CMS. Bovendien is het zonder meer mogelijk om te kiezen voor andere databases als Oracle, PostgreSQL, SQL-server enzovoort.

Voor wie is TYPO3 Neos en voor wie TYPO3 CMS?

Zowel TYPO3 Neos als TYPO3 CMS richten zich op het enterprise niveau. TYPO3 CMS is daar met al zijn enterprise use-cases ruimschoots in geslaagd. Denk dan bijvoorbeeld aan internationale gebruikers als Sony, SiXt, en Volkswagen, om maar enkele te noemen. TYPO3 Neos moet zich nog bewijzen, alhoewel de opgedane kennis en ervaring binnen de TYPO3 Community wel goed van pas komt. Uiteraard zijn beide pakketten goed geschikt voor niet-enterprise gebruikers. Zeker als je kijkt naar de vele kwaliteit van TYPO3 Neos, dan is de keuze ook buiten de enterprise gebruikers een logische keuze.

Wat we de laatste maanden gezien hebben van TYPO3 Neos, en ook in de test-opstellingen binnen ROODlicht, valt op dat Neos met name een content management systeem is met een uitermate lage instap. In feite iedereen die een oplossing zoekt zonder complexiteit voor redacteuren, die kiest voor Neos. Of zoals Karen McGrane zegt:

…[TYPO3 is] the only firm that is really trying to tackle these problems head on with the real focus on what the author experience should be…” – Karen McGrane

Wanneer kies je nu voor TYPO3 Neos of TYPO3 CMS?

De keuze voor het ene pakket of het andere is met name samengesteld op basis van hetgeen nu mogelijk is. Dat is bij TYPO3 CMS zeer veel, maar bij TYPO3 Neos is dat allemaal nog relatief beperkt. Toch valt er wel al iets over te zeggen.

 • TYPO3 Neos

  • voor een kleine redacties
  • bij overstap van een ander CMS
  • bij weinig wensen op het gebied van functionaliteit
  • bij een groot stuk maatwerk en een klein stuk content management
  • bij opname in een specifiek infrastructuur (bv. Microsoft)
  • als content creatie centraal staat
  • bij multichannel publishing
 • TYPO3 CMS

  • bij een meertalige website
  • grote gedecentraliseerde redactie met redactiestraat
  • als je al TYPO3 CMS gebruikt
  • als je genoeg hebt aan de bestaande functionaliteit
  • als performance een belangrijke eis is
  • als je zekerheid zoekt

Is TYPO3 Neos iets om in de gaten te houden?

In hoeverre is TYPO3 Neos nu vernieuwend? Dit is altijd iets waar iedereen het over van mening verschilt. Interessant is het om de citaten die her-en-der op internet verschenen samen te voegen.

Jeff Eaton commenting on TYPO3 Neos vs CMS

Anyone in the CMS business who isn’t paying attention to TYPO3 Neos will be in for some uncomfortable realisations when it ships…”, Jeff Eaton –  Senior Digital Strategist Lullabot

this next version of TYPO3 is going to move the industry forward”, Deane Barker – Gadgetopia

…soll Neos das „next-generation open source cms“ der TYPO3 Community sein, das sich vor allem an Content Manager richtet.” Christoph Ebert – Webmagazin

Benieuwd naar TYPO3 Neos?

TYPO3 Neos komt straks, echter nu al hebben wij een voorproefje op ROODlicht. Onderstaande video toont het gemak waarmee je in TYPO3 Neos content plaatst, nieuwe pagina’s aanmaakt en een Youtibe video integreert. Allemaal zeer eenvoudig en heel intuïtief.

Meer weten over TYPO3 Neos vs CMS? Neem dan contact op via ric@roodlicht.com.