VR: van super game oplossing naar serieuze uitbreiding digitale werkplek
Virtual reality suddert al jaren als met name een oplossing voor gaming. Het gave van virtual reality is de onderdompeling in een 360 graden wereld waar je als gamer midden in het spel staat.
Al enige tijd zijn er ook initiatieven om VR te gebruiken voor zakelijke toepassingen, en wordt VR gebruikt binnen de gezondheidszorg.
Het is nog niet de standaard waar veel organisaties op hoopten. Zo zie je bijvoorbeeld een enorme groei in musea die rondleidingen organiseren, of kunstenaars die in een VR-space hun performance art uitvoeren. Ook zijn er, bijvoorbeeld door het Nijmeegse VR-Lab, zakelijke toepassingen ontwikkeld voor bijvoorbeeld de politie.
Tijd voor experimenteren met Virtual Reality
In de afgelopen maanden hebben wij geëxperimenteerd met virtueel samenwerken via VR. Zo hebben we verschillende tools getest, om te kijken of je bijvoorbeeld effectief kon teambuilden, samenwerken aan documenten, of domweg een betere ervaring kreeg als je samen in een VR ruimte vergaderde.
We gebruikte daarbij de Oculus Quest als VR set, omdat deze enerzijds een volledige 360 ervaring biedt, als ook een ervaring zonder een kabel aan het apparaat. De Quest is volledig losstaand.
De voordelen zijn redelijk duidelijk, het is gaaf dat je samen met collega’s in één ruimte bent. Dat geeft je toch het gevoel van samenzijn. Ik zie ook zeker de voordelen voor het geven en volgen van trainingen. Het is meer interactief en je kunt virtuele objecten oppakken. Of zoals Greg Sullivan, Director of Communications bij Microsoft Mixed Reality, het omschrijft:
Research indicates that interacting with something in three dimensions — as opposed to looking at it on a piece of paper — helps you understand the subject much more profoundly and fundamentally.
Ook is het mogelijk om omgevingen te bekijken met je team, of prototypen eerder te beoordelen, voordat deze echt ontwikkeld worden. Ook zou je kunnen denken aan het beter laten kennismaken met je bedrijf door nieuwe medewerkers. Of je kunt via een gamification aanpak je onboarding proces verder optimaliseren.
Wat zijn de nadelen van Virtual Reality?
De nadelen zijn er ook.
In onze eigen ervaring merken we toch wel dat je wat ruimte nodig hebt voor sommige onderdelen. Zeker als je rond wilt lopen. Niet elke thuissituatie biedt dat.
Ook merkten we dat met de Oculus Quest, de accu-tijd wat kort is, zeker als je intensief bezig bent.
Daarbij is afstelling van het apparaat belangrijk: met een gewicht van ca. 500 gram op je hoofd, wordt langdurig vergaderen wel een uitdaging.
Tijdens onze tests werkten we onder meer met een drietal tools: Immersed, BigScreen en Vspatial. Allemaal softwareapplicaties die in de laatste maanden een enorme vooruitgang boekten.
De belangrijkste vraag is uiteraard, gaat dit in de toekomst meer mainstream worden, en wordt het daarmee onderdeel van de digitale transformatie? Wij denken van wel.