Digitale transformatie komt door thuiswerken in stroomversnelling
Nu blijkt dat 60% van de Nederlanders permanent wil blijven thuiswerken, zal arbeid nooit meer hetzelfde zijn. En daarmee ontstaat er druk op de werk-privé balans, de agenda van de Digitale Transformatie en de kwaliteit van adoptie.
We interpreteren de term “werk-privé balans” vaak verkeerd als de noodzaak om een balans te vinden tussen lange werktijden en tijd besteed aan het persoonlijke/gezinsleven. En daarmee ook de opvatting dat het niet kunnen vinden van een dergelijke balans leidt tot stress, afzondering enz.
Het ligt anders.
De werk-prive balans insinueert dat er een harde scheiding is, waarbij uitsluitend het privé deel bijdraagt tot het geluk van een werknemer. Dat is niet waar, en dat toont een onderzoek gedaan in het kader van de OECD Better Life Index ook aan. Uit dat onderzoek komt naar voren dat juist de combinatie van werk en privé, de basis is van het algehele geluk van een werknemer.
The ability to successfully combine work, family commitments and personal life is important for the well-being of all members in a household.
Daarmee kun je niet echt meer spreken van een balans, maar eerder van een mix of de zogenaamde work-life blend.
Work-life blend is een blijvertje
Do something that you love and you will never work a day in your life
Confucius
Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlandse werknemers minstens 2 dagen per week willen thuiswerken. Nu valt dat nog wel in te passen bij de meeste bedrijven.
Wordt het meer, en er is ook een grote groep die aangeeft 3 dagen thuis te willen werken, of zelfs meer, dan zul je als bedrijf je agenda voor digitale transformatie moeten versnellen.
Zoals bij bedrijven die inmiddels kantoren verkleinen, of zelfs kantoorpanden opzeggen. Denk dan aan bedrijven als Dell, Slack en Groupe PSA.
Als werknemers werk doen dat ze inspireert, en dat ze leuk vinden, dan is de plaats waar het werk gedaan wordt minder van belang. Wel zal je zien dat steeds meer zaken door elkaar lopen. Want, het maakt in feite niet uit wanneer je je werk doet.
Meetings and presentations, errands and appointments, conference calls and research, laundry and takeout, pets and sippy cups — they’re all threads in the fabric of this little thing called life. (bron)
9-tot-5 mentaliteit is niet meer
Thuiswerken zorgt ervoor dat zakelijk en privé taken door elkaar lopen.
Even een rondje hardlopen, even een brood halen, even de hond uit laten; allemaal zaken die gedurende de dag voorkomen.
En dat is prima.
Op kantoor liep je even langs bij een collega, of stond je nog na te praten over je weekend perikelen in de koffie corner.
Maar wie vereist nog dat je om 9 uur start, of om 5 uur stopt? Van 10 tot 6 is ook prima, of van 8 tot 2 en dan van 3 tot 5.
Bedrijfscultuur vasthouden wordt essentieel
Waar voorheen in vacatures een beeld geschetst werd van bedrijfscultuur; de kroeg in de kelder voor de vrij-mi-bo, het jaarlijkse ski-uitje, de sportfaciliteiten op kantoor, dit speelt nog wel een rol, maar de ervaring van een bedrijfscultuur wordt sterk verminderd als er minder op kantoor gewerkt wordt.
Als bedrijf ontkom je er dan niet aan om ervoor te zorgen dat de engagement blijft, en dat werknemers zich onderdeel blijven voelen van het bedrijf.
Vasthouden aan je bedrijfscultuur is essentieel in je digitale transformatie programma: dat wat jouw bedrijf tot jouw bedrijf maakt, moet je borgen, ook digitaal.
Adoptie van nieuwe producten en diensten vraagt andere aanpak
Ook de aanpak bij de adoptie van nieuwe producten en diensten binnen je bedrijf vraagt een andere aanpak.
Even een klasje samenstellen of een ploeg floorwalkers over afdelingen laten lopen, zijn geen garantie op succes meer. Want wat heeft een floorwalker voor zin, als de vloer voor minder als de helft vol zit?
Het vraagt om een andere aanpak, en een andere vorm van overdracht tijdens de adoptie. Denk dan aan elearning, online certificering, info-portals, chat-diensten, of zelfs virtual reality bijeenkomsten.
Meer weten wat wij doen?
Wil je meer weten over wat wij doen? Neem dan eens contact op met ons.