Affiliate marketing heeft positief effect op vindbaarheid

Via de weblog X-Ite bereikte ons het bericht dat uit een onderzoek van David Janssen blijkt dat Affiliate Marketing een positief effect heeft op de vindbaarheid van websites in zoekmachines.
David Janssen heeft deze maand de resultaten van zijn afstudeeronderzoek op gebied van affiliate marketing bekend gemaakt. David deed zes maanden lang wetenschappelijk onderzoek bij M4N naar de effecten van affiliate marketing op zoekmachine rankings van de klanten van het bedrijf. Op dit onderwerp studeert Janssen deze maand af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In affiliate marketing programma’s bieden adverterende websites hun affiliates commissies op basis van gerealiseerde website traffic en daaruit voortkomende leads en/of sales. Adverteerders zoals Dell en Amazon hebben een netwerk van duizenden affiliates die hen van web site traffic voorzien via hyperlinks op hun websites. Zoekmachines zoals Google beschouwen hyperlinks als een bewijs van kwaliteit en/of betrouwbaarheid van de websites waar ze naar linken en gebruiken deze zodoende om de relevantie van websites te bepalen met betrekking tot zoekopdrachten. Als gevolg van de hyperlinks op de websites van affiliates zullen affiliate marketing netwerken daarom een positieve invloed hebben op de ranking (positie) van de websites van adverteerders in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

De belangrijkste bevinding van Janssen’s onderzoek is dat affiliate marketing netwerken de zoekmachine rankings van adverterende websites effectief verbeteren. Deze verbeterde rankings hebben als resultaat dat het aantal websitebezoekers gerelateerd aan affiliate marketing programma’s gemiddeld met tien tot dertig procent toeneemt. Een aantal factoren die een invloed hebben op de omvang van dit effect zijn seizoensinvloeden, het aantal potentiële affiliates en het concurrentieniveau binnen de branche van de adverteerder.

Het volledige onderzoek “The Effects of Affiliate Marketing Networks on Search Engine Rankings, How affiliate marketing networks improve search engine rankings and increase web site traffic coming from search engines” is hier te vinden.

[bron: X-Ite]

Posted in: