In de afgelopen jaren heb ik de mazzel gehad heel veel internet en e-commerce projecten van dichtbij te mogen meemaken als product owner of in een andere vorm van projectbegeleiding. Toen ik in het werkveld stapte, zo eind jaren 90, was er nog niet zo heel veel ontwikkeld. Laat staan dat er bewezen projectmethoden waren die ervoor zorgdroegen dat een internet of e-commerce project zou slagen. Eigenlijk kwam dat veel later.
Inmiddels zijn we jaren verder, en is ook de ervaring met het doen van internet en e-commerce projecten een stuk verder. Dan zou je toch denken dat het wel goed zal gaan. Zeker omdat het merendeel van de internet projecten nu niet zo spectaculair zijn. Zeker als je het samen doet met een gerenommeerd internet bureau.
Succes bij je internet of e-commerce project doe je zo
Helaas, het gaat toch zeer regelmatig verkeerd. Om nu toch een succes te behalen bij je internet project, zet ik de drie meest voorkomende problemen de komende week naast elkaar, zodat je meteen weet welke valkuilen je moet vermijden (en hoe) om je internet of e-commerce project te laten slagen. Ik begin met de eerste tip, de rest volgt later deze week.
TIP 1: Overschatting of slecht opdrachtgeverschap
Een veelvoorkomend probleem is dat van overschatting. Zo van “oh, dat doe ik wel effe”. Als een organisatie besluit een internet project te gaan doen, bijvoorbeeld het opzetten van een e-commerce portal, dan wordt er altijd iemand vanuit de organisatie naar voren geschoven die de projectbegeleiding van dit e-commerce project mag gaan doen. In de regel heeft zo iemand geen ervaring of actuele kennis. Soms schakelt een bedrijf dan een externe e-commerce projectmanager in die wat vaker zo’n project heeft begeleid.
En dan gaat het toch mis. Een persoon uit de eigen organisatie doet dit soort projecten te weinig. Slechts een keer in de 3 tot 5 jaar, waardoor het gevoel met de markt volledig verdwenen is. Een externe e-commerce projectmanager kan dan uitkomst bieden, maar dat kan ook totaal verkeerd gaan, als er geen borging is vanuit de eigen organisatie. De externe kent tenslotte niet de organisatie, en kan alleen het project procesmatig begeleiden, niet inhoudelijk.
Als organisatie zul je dus goed na moeten gaan of de personen die het project gaan draaien wel genoeg basis hebben om de belangen van het bedrijf, de verwachtingen die er leven, én de afstand tussen de leverancier en organisatie kunnen overbruggen. En dus niet de mensen die op voorhand roepen “Oh, dat doe ik wel even”. Op het moment dat er te licht gedacht wordt over deze rol, en er dus te weinig tijd wordt vrijgemaakt, dan zal het project falen. Overigens valt dat zeker wel onder de noemer slecht opdrachtgeverschap.
Conclusie: doe je het volledig in huis, besef dat degene die het project gaat begeleiden dit als hoofdtaak krijgt, en dat alle andere taken als bijzaak worden gezien. Huur je een externe e-commerce of internet projectmanager of product owner in, zorg er dan voor dat je nog steeds iemand hebt binnen je organisatie die verantwoordelijk blijft voor het bewaken van de interne belangen.
- zorg voor voldoende tijd in je werkweek, en stoot eventueel taken tijdelijk af
- verdiep je in de materie, of
- ga op bezoek bij referenties en vraag op welke wijze zij het project hebben gedraaid en vooral wat zij de volgende keer beter of anders zouden doen
- lukt je dit allemaal niet, overweeg dan om een externe e-commerce of internet projectmanager of product owner in te schakelen
De volgende is: Gebrek aan Scope of Onduidelijke Specificaties