Opmerkelijk; Google stelt eindelijk paal en perk aan het wederzijds-linken systeem dat veel gebruikt wordt voor linkbuilding. Een haast onzichtbaar systeem waarin grof geld van hand wisselt voor een mooie plek op een site met een hoge pagerank. In het helpcentrum voor webmasters wordt nu de nadruk gelegd op het risico van linkbuilding. En zoals de titel suggereert, het is als onveilige seks, de meeste keren gaan goed, maar net die ene keer levert je een branderig gevoel op in je kruis (vrij vertaald naar Zappa).
Uit de tekst van Google:
De positie van uw site in de zoekresultaten van Google is deels gebaseerd op een analyse van sites die een link naar uw site bevatten. Het aantal, de kwaliteit en de relevantie van links telt mee voor uw positie. De sites die een link naar uw site bevatten, kunnen context verschaffen over het onderwerp van uw site en een indicatie geven voor de kwaliteit en populariteit ervan. (bron)
Het is echter in strijd met de richtlijnen voor webmasters van Google als je gebruik maakt van systemen en of links:
- die zijn bedoeld om PageRank te manipuleren
- naar webspammers of de ‘achterbuurten’ van internet
- Programma’s voor het uitwisselen van links en voor wederzijdse links (als jij naar mij linkt, link ik naar jou)
- Links kopen of verkopen
Om deze rij voorbeelden gaat het mij bijzonder. Elke vorm van linkbuilding is er op gericht om je PageRank te beïnvloeden, daarvoor kan het gemakkelijk zijn om gebruik te maken van software waarmee je links kunt uitwisselen. Daarnaast zijn veel sites gebaat bij het verkopen van advertentieruimte in de vorm van links op hun website.
Als tip geeft Google dan mee dat je relevante content moet maken, dan linken anderen al snel naar je.
Linkbuilding en trackback
Nu heb ik in dit blog Trackback aan staan. Volgens de richtlijnen van Google is dat niet toegestaan, of in ieder geval een voorbeeld van een manier van linken die een negatief effect heeft op de positie van een site in de zoekresultaten. Het grootste nadeel van deze richtlijn is dat het open is voor een subjectieve invulling als gevolg van een designfout binnen de Google algoritme. Ten tijde van het ontwerpen van de algoritme is er nooit bij stil gestaan dat het PageRank principe misbruikt zou worden door webmasters. Het signaleren van het probleem is goed, alhoewel al geruime tijd bekend, de oplossing is echter gevoelig voor misbruik. Het echte probleem is dat hiermee een deel van het internetconcept onrecht wordt aangedaan. Internet bestaat tenslotte door het feit dat websites naar elkaar linken, het is dan ook vaak ‘courtesy’ dat je teruglinkt naar de andere site. Dankzij het markt’monopolie’ van Google ontstaat nu de situatie dat een simpele richtlijn direct invloed heeft op het concept internet. En dat kan nooit de bedoeling zijn.
Een groot voordeel, volgens mij zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk de webrichtlijnen voor webmasters lezen. Veel webmasters zijn mannen, en mannen lezen geen handleidingen…