Linkbuilding met nofollow en do-follow: kan dat?
[lead]
Linkbuilding is een van de lastigste klussen die er bestaan binnen het vakgebied van zoekmachine optimalisatie. In de regel gaat het niet automatisch, en zul je zelf actief moeten zoeken naar plaatsen waar jij een link kan (laten) plaatsen. Bijna overal waar je hem zou kunnen plaatsen krijg je te maken met een no-follow-attribuut of is de kwaliteit van de website waarop je hem zet laag.
[/lead]
Inmiddels is het ook een stuk lastiger geworden door de sterkere controle van Google op de kwaliteit van de links die naar je site verwijzen. Ook wordt goed in de gaten gehouden of de links wel op een legitieme wijze zijn verkregen.
Desondanks zijn de links naar je website van onschatbare waarde dat je niet mag laten ontbreken in een zoekmachine marketing campagne. In dit artikel 10 bruikbare en werkende linkbuilding tips.
Overigens, ik heb bij de bekende platforms geen link neergezet (zoals Google+ en LinkedIn bijvoorbeeld). Ik ga ervan uit dat je die zelf wel weet te vinden.
Linkbuilding via Facebook
Ik kan hier heel kort over zijn. Meestal is het zo dat je de prive pagina’s helemaal hebt afgeschermd. Google kan dan niet bij de gedeelde content en links. Dus daar is het niet aan de orde. Daarentegen zijn de bedrijfspagina’s van Facebook wel openbaar. Maar, ook alle links op de Facebook bedrijfspagina’s zijn allen voorzien van een nofollow. Zelfs de link op de profielpagina is voorzien van een nofollow.
Linkbuilding via Twitter
Ook hier heb je weinig aan linkbuilding. Alle links zijn voorzien van een nofollow.
Linkbuilding via Google+
Niet alle links op Google+ die verwijzen naar je website zijn do-follow. Bijvoorbeeld, de links die je krijgt bij het delen van tekstinhoud zijn voorzien van het attribuut nofollow. De links die door mensen toegevoegd worden in hun commentaar op Google+ zijn ook nofollow.
Echter, als je op het link icoon in de “Share What’s New” sectie klikt, dan is de daarin geplaatste link do-follow.
De links bij je Google+ profiel zijn ook allen nofollow. Datzelfde geldt ook voor de bedrijfspagina’s van Google+.
Linkbuilding via YouTube
YouTube biedt de mogelijkheid om een beschrijving toe te voegen aan elke video die je uploadt. Daarbij kun je gewoon ook een link naar je site op nemen in die beschrijving. Echter, die link is nofollow.
Maar ik zou hem hier niet noemen, als je daarbij niet een trucje kunt uithalen om toch een soort van do-follow te krijgen via YouTube. Wat blijkt, je kunt hyperlinks toevoegen aan de header van je YouTube kanaal. En, de social links die je daar toevoegt, zijn allen een speciale variant van een do-follow!
Wat daar gebeurt is dat het attribuut rel=”me nofollow” wordt gebruikt. Wat doet dat nu? Hiermee geeft YouTube aan dat de links eigendom zijn van de eigenaar van het YouTube kanaal, en Google interpreteert het dan ook als zodanig. Echter, je krijgt er geen extra PageRank of linklove door.
Dus:
Sociale links in de header van het YouTube kanaal zijn “me nofollow”
Andere links in de header van het YouTube kanaal zijn “me nofollow”
Links in de YouTube video omschrijving zijn nofollow
Linkbuilding via Pinterest
Pinterest is natuurlijk bij uitstek het sociale medium waar je een merk visueel versterkt. Daarnaast kun je ook op verschillende plekken links naar je website aanbrengen. Een daarvan is via het profiel op Pinterest. Andere opties zijn links via de gepinde afbeeldingen en links in commentaar. Het is heel jammer, maar alle links op Pinterest worden standaard voorzien van een nofollow.
Linkbuilding via LinkedIn
Als je kijkt naar je LinkedIn-feed, dan zul je zien dat het vol staat met links naar sites van anderen. Deze links zijn allemaal voorzien van een nofollow. Bovendien gaan die allen via een 302-redirect naar de website toe. En ook, is deze timeline niet publiek. Dus, in feite elke link die erin staat, is uitsluitend voor je LinkedIn kennissenkring.
Dan wordt het interessant om te kijken welk deel van je LinkedIn omgeving openbaar is. De links die je in je contact hebt neergezet, kun je ook in je openbare profiel tonen. Deze links krijgen geen nofollow. Maar, de vraag is vervolgens of je er iets aan hebt. De links zijn geen directe links, maar links via een redirectservice van LinkedIn. Deze stuurt vervolgens de bezoeker via een 302-redirect door naar de bestemming. Datzelfde geld voor de links bij publicaties. Ook deze links zijn via een redirect.
Linkbuilding via Blogger (blogspot)
Een Blogger website is zo opgezet. Bovendien is het gratis. Op het moment dat je deze aanmaakt, dan krijg je een subdomein op blogspot.com en blogspot.nl. De links op de pagina (en specifiek je profiel), krijgen een do-follow attribuut.
Blogger is van Google. Wat daar het gevolg van is, is dat de inhoud vreselijk snel wordt geïndexeerd door Google. En dat is natuurlijk ook weer prettig als je een nieuw onderwerp of artikel wil pluggen.
Linkbuilding via Tumblr
Linkbuidling via Tumblr werkt in de praktijk erg goed. Tumblr is een ander populair blogging platform dat veelvuldig is misbruikt voor Blackhat SEO. Dat kwam omdat je als je een Tumblr post reblogged, dat de link in de trackback een do-follow had. Dat is inmiddels niet meer zo.
Maar goed, als je nu een link deelt naar content op Tumblr via de groene Link-knop, dan hebben die links een do-follow. Ook als je links plaatst in je content, dan hebben die links ook een do-follow. Dankzij het uitgebreide gebruik van tagging, vormt Tumblr een handige manier om content te reporten.
Verder geldt hier, dat als je de juiste tags weet te selecteren, dat dit automatisch ook extra verkeer naar je website trekt.
Linkbuilding via Startpagina
Startpagina is nog steeds een van de meest populaire link directories in Nederland. Met de komst van de nieuwste editor van Startpagina is het aan de redacteur van een Startpagina dochter om te bepalen of een link een do-follow of nofollow link meekrijgt. Dat het interessant is om een link van dit waardevolle netwerk te krijgen mag duidelijk zijn. Invloed op do-follow of nofollow heb je echter niet. Je zult dus heel vriendelijk moeten zijn naar de Startpagina dochterbeheerder.
Linkbuilding via BizSugar
BizSugar is een soort van community waar iedereen nieuwtjes en tips delen onder verschillende categorieen. Het mooie is dat op de site zelf je dus geen artikel hoeft te schrijven. Een link naar het artikel met een korte samenvatting van 2-4 regels is voldoende. Omdat het een community is, krijg je zogenaamde sugars, oftewel een soort likes. Krijg je er voldoende, dan komt jouw artikel op de homepage. En dan krijg je uiteraard veel verkeer. De link naar je artikel is een do-follow link.
Kortere Linkbuilding Route
Er is altijd wel een manier om dit sneller te doen, want met de hand overal zelf alles invoeren, is wel heel bewerkelijk. Je hebt tenslotte ook een leven naast Twitter en Facebook. Toch? Helaas, niet alles doet het goed met tools als Hootsuite of Bufferapp. Bovendien kun je sommige sites niet automatisch bevuilen met kwalitatieve content.