ASK lanceert Local Search Engine ASK City (update)

ASK lanceert Local Search Engine ASK CityZoekmachine ASK lanceerde eerder vandaag de Local Search Engine ASK City die het huidige ASK Local vervangt. Al meerdere jaren wordt geroepen dat Local Search ‘the next big thing’ is van Search. De enige groeimarkt als het ware. Na Google, Yahoo!, Microsoft en AOL, springt nu ook ASK in dit te verwachten lucratieve gat. Met de lancering van ASK City gaat ASK overigens verder waar de andere partijen zijn gebleven. In dat opzicht zal dit weer leiden tot verbeteringen bij de marktleiders, denk ik dan.

De cijfers

Volgens ComScore is de Amerikaanse markt goed voor 109 miljoen potentiele gebruikers van Local Search. Het onderzoek is enigszins onduidelijk of het nu ook echt dit aantal specifiek is dat geinteresseerd is in Local Search zoals de zoekmachines dit aanbieden, het is namelijk gebaseerd op de definitie van comScore van Local Search.

the comScore definition of “local search” doesn’t take into account the millions of users of many different categories of sites (e.g., classifieds, travel, newspapers, verticals) where online research leads to an offline transaction.

ASK City als vervanger van ASK Local

In het verleden had de zoekmachine ASK een vroegere versie genaamd ASK Local. Zo was ASK Local een eenvoudige weergave van Citysearch data naast een kaartje. Effectief, maar simpel. De nieuwe ASK City is zowel verbeterd in functionaliteit en gebruiksgemak, als in de beschikbare data. De data komt van verschillende IAC sites (waar ASK een onderdeel van is) en externe bronnen als Citysearch, Ticketmaster, Evite, Trip Advisor, Yelp, InsiderPages, en Judysbook.

ASK Local heeft nu een marktaandeel van 3% in Local Search volgens dezelfde comScore. Ter vergelijking Google is goed voor 29,8% en Yahoo! zit daar direct achter met 29.2%.
ASK City brengt vooralsnog 4 categorieen samen: bedrijfsgids (een soort van Gouden Gids), evenementen, films, en route informatie. Een van de nieuwe elementen tegenover ASK Local is dat alle informatie gekoppeld is aan de route/kaart informatie.

De eerste indrukken

De pagina is wat traag, maar wat wil je, er wordt een complete landkaart van de VS geladen. Dat vergt, ook over een snelle lijn, even wat tijd. Aan de linkerkant zie je de eerder genoemde 4 categorieen. Onderaan zie je een groot aantal knoppen. Deze knoppen zijn een soort visuele bookmarks, hier snapshots genoemd. Hiermee maak je een visuele bookmark van de kaart waar je op dat moment zit. Op die manier kun je diverse landmarks vast leggen.

Net zoals bij Google Maps kun je hier zowel de kaartview bekijken als de satellietweergave. Dit laatste wordt dan samen met de kaartview weergegeven. Jammer is het dan dat dit niet helemaal overeenkomt met elkaar. Het zit er ongeveer een kilometer naast. Maar het is wel leuk om ook hier je kantoor van boven te kunnen zien. Mijn auto is net niet te zien. Daarnaast is de kaartinformatie er wel, maar het is nog niet mogelijk om te zoeken naar bedrijven in een land buiten de VS.

ScreenShot018.jpg
Posted in: