Enkele jaren geleden riepen we met z’n allen dat het beste wat je kon doen met je AdWords campagne was zoveel mogelijk bieden, en zo vaak mogelijk getoond worden. Nu is door Google zelf de adverteerder slimmer geworden. Door het breder tonen van advertenties, is het steeds vaker zo dat een advertentie getoond wordt bij slechts zijdelings relevante trefwoorden. Tja, toch jammer als je dan die bezoeker krijgt, die toch niets komt kopen…
De oplossing: het toepassen van negatieve zoekwoorden.
Een negatief zoekwoord is een zoekwoord waarvan je wilt dat bij een zoekactie waarin dat zoekwoord voorkomt, je advertentie niet getoond wordt. Er zijn verschillende manieren waarop je een lijst van negatieve zoekwoorden kunt samenstellen. Hieronder noem ik er een aantal.
1. SEO Book Forums (abonnement). Veel campagnes hebben al veel aan een standaard lijst van negatieve trefwoorden. Denk bijvoorbeeld aan zoekwoorden als ‘gratis’, ‘boek’ (als je geen boeken verkoopt), ‘vergelijking’ enzovoort. Deze forums hebben een heleboel standaard negatieve zoekwoorden die je zo kunt toepassen in je campagnes. Het is helaas wel zo dat deze in het Engels zijn, maar het geeft wel een goede indruk wat voor soort woorden je zou kunnen toepassen. (klik hier)
2. Google zoekwoorden tool (gratis). Het ligt voor de hand om deze te noemen. Deze tool biedt het concept negatief zoekwoord als standaard functionaliteit aan. Zint tijdens een zoektocht naar zoekwoorden het resultaat niet, dan kun je deze als negatief zoekwoord laten opnemen in je eigen advertentie lijst.
3. Google Analytics. Bij GA kun je vrij eenvoudig eigen filters samenstellen. Met zo’n filter is het dan mogelijk om precies te zien welke zoekwoord combinaties een bezoeker gebruikt die via een bepaalde advertentie binnenkomt. Zo kun je niet alleen heel nauwgezet meten welke zoekwoorden effectief zijn, maar juist ook welke zoekwoorden niet effectief zijn, of zelfs in zijn geheel niet van toepassing. Die kun je dan opnemen als negatief zoekwoord.
4. Google SERP’s (Zoekmachine resultaten). Het is bekend dat in de zoekresultaten het ingegeven zoekwoord vet getoond wordt. Wat minder bekend is, is dat semantisch overeenkomende trefwoorden ook vetgedrukt worden. Bijvoorbeeld SEO wordt in de zoekresultaten vetgedrukt weergegeven als Search Engine Optimization en Economisch Onderzoek. Kom je op die manier zoekwoorden tegen die niet relevant zijn, dan heb je weer een negatief zoekwoord gevonden.
5. Google Search Based Keyword Tool. Deze tool wordt hoogstwaarschijnlijk nog weinig gebruikt, want hij is nog niet beschikbaar voor de Nederlandse markt. Toch levert het wel wat interessante informatie op. Normaal is het een gewoon zoekwoord tool, waarvan het internet bezaaid ligt, echter deze tool van Google koppelt zoekwoord combinaties aan een landingspagina. Komt daar een landingspagina naar voren die niet van toepassing is op het zoekwoord, dan is het ook verstandig om de landingspagina aan te passen, zodat Google niet het verkeerde publiek naar je site toestuurt. (klik hier)
6. SemRush . Een niet geheel gratis systeem waarmee ook onderzoek naar competitie, zoekwoorden en samenhangend volume achterhaald kan worden. De betaalde versie geeft meer zoekwoorden terug als zoekresultaat. (klik hier)