Hoe Alexa de woede van het publiek op zijn hals haalde

Hoe Alexa de woede van het publiek op zijn hals haalde

Zoals bekend is het internet publiek genadeloos. Deze keer is het slachtoffer Alexa. Wat is nu het geval, Alexa dreigt met een juridische procedure tegen de ontwikkelaar/uitbater van Statsaholic. Staat Alexa als Goliath in haar recht of niet?
Op zich staat Alexa best wel in zijn recht, ware het niet dat ze iemand aanklagen die – met hun medeweten (maar niet goedkeuring) – meelift op de data van Alexa. Statsaholic heette vroeger Alexaholic. Om trademark problemen te voorkomen heeft de uitbater Ron Hornbaker in kwestie de naam op voorhand al gewijzigd. Statsaholic draait inmiddels al een jaar. Geoffrey Mack (productmanager Alexa) had de site al gevonden, en zelfs op de bedrijfsblog van Alexa ernaar verwezen. Bovendien zijn de verbeteringen aan Alexa nagenoeg kopieën van Statsaholic. Dat valt allemaal niet te ontkennen.
Maar… toch gaat het dan mis. Op verschillende punten; ten eerste maakt Ron Hornbaker nog steeds gebruik van de domeinnaam Alexaholic. Dat is iets dat Alexa uit oogpunt van merknaam bescherming niet wil. Daarnaast heeft Ron Hornbaker geen toestemming om content te gebruiken van Alexa. In feite is dat diefstal. Het zou anders zijn als Ron gebruik maakt van een API, of officiële toestemming had gekregen van Alexa.

Wat is dan nu de reden dat de internet gemeenschap valt over Alexa? Ach, dat is het standaard David vs Goliath verhaal. Alleen hier is een ding niet correct, David vocht voor een rechtmatige zaak. Statsaholic dus niet. Zeker als je leest dat Alexa meerdere handreikingen heeft gedaan naar Statsaholic om tot een overeenstemming te komen. Iets waar Ron Hornbaker niet op in is gegaan. Tja, dan blijft er weinig anders over om het juridisch aan te pakken. Het enige dat Alexa verkeerd doet, is dat ze geen goed PR adviesbureau heeft ingeschakeld om de zaak duidelijk en afdoende in de media te brengen.

Posted in: