Infographic Tools om gratis mee te experimenteren

  1. gratis tools voor infographics

Infographic tools om gratis te proberen

Infographics zijn heel populair. Bovendien past het uitstekend binnen de content marketing strategie. En natuurlijk helpt het dat wij een afbeelding makkelijker begrijpen, dan een tabel met dezelfde gegevens. In dit artikel geef ik je een aantal gratis infographic tools waarmee je zelf, en zonder designer, je eigen infographic kunt maken.

Wat is een infographic?

Een infographic is in feite exact wat de naam zegt. Het is een afbeelding die specifieke informatie visueel maakt. Bijvoorbeeld de omvang van een populatie verdeeld naar man/vrouw, of het marktaandeel van sociale netwerken. De kern zit in het vertellen van een verhaal door gebruik te maken van statistieken en afbeeldingen.

Belangrijkste elementen in een infographic

Een goede infographic bevat een aantal kernelementen:

  • een goede verhaalstructuur bestaande uit een kop-romp-slot;
  • goede en accurate brondata;
  • creativiteit en mooie visualisatie;
  • afzender en bronvermelding.

Inspiratiebronnen voor goede infographics

Op verschillende plekken op internet kun je goede inspiratie opdoen van infographic juweeltjes. Hieronder een lijst met uitleg:

  • Pinterest: als je zoekt op board naam infographic, dan krijg je een totaal overzicht van allerlei infographics. Dat geeft een zeer goed beeld van wat er mogelijk is.
  • Visual.ly: zowel een systeem om infographics mee te maken, als om ze te laten maken. Daarnaast hebben ze een verzameling van ruim 30.000 infographics gesorteerd op basis van categorieën.
  • Easelly Ook een systeem waar je infographics kunt maken, maar ook een verzameling van ruim 133.000 data visualisaties en infographics.

Genoeg voorbeelden dus om als inspiratie te gebruiken.

Gratis infographic tools om zelf een infographic mee te maken

Natuurlijk kun je een designer inhuren om een infographic mee te maken. Zeker als je een originele infographic wilt met uniek artwork, dan is dat aan te raden. Zoek je echter een snelle en goedkope manier om op aantrekkelijke wijze wat data et visualiseren op je website, dan zijn deze gratis infographic tools een uitkomst.

Infogr.am infographic tool

Infogr.am is nog in beta, maar is wel volledig operationeel. Het is een superhandige online infographic tool waarmee je zowel datavisualisaties kunt maken als interactieve grafieken en diagrammen, als infographics. Er zijn 6 templates beschikbaar. Op termijn komt er een online shop waar je meer templates kunt aanschaffen. Je registreert je vrij eenvoudig met je Twitter of Facebook account, of maakt een nieuw account aan. En dat is gratis! Het mooie is dat Infogr.am eerder opgeslagen visualisaties voor je bewaart in de library.

De visuals die je maakt met Infogr.am kun je pinnen naar Pinterest. Daar wordt vervolgens een verkleinde afbeelding geplaatst die teruglinkt naar de oorspronkelijke interactieve visual op Infogr.am. Met die interactie kun je denken aan bijvoorbeeld het tonen van data als je met je muis over een grafiek beweegt. Dankzij een embedcode plaats je via een iframe de afbeelding op je eigen website.

Piktochart

Piktochart zit vol mogelijkheden. De gratis variant is uiteraard enigszins beperkt, maar je kunt eenvoudig upgraden naar de pro-account. Om te kunnen vergelijken bespreek ik hier de gratis variant. Deze gratis versie heeft 7 sjablonen waar je uit kunt kiezen.  (in totaal zijn er 102 sjablonen als je voor de pro-versie kiest). Als je een keuze hebt gemaakt uit de sjablonen, dan kom je in de edit-mode terecht. Hier kun je alle onderdelen van het template aanpassen. Kleuren, lettertypes, afbeeldingen enzovoort. Daarnaast kun je ook grafieken toevoegen die vervolgens via een tabel gevuld kunnen worden met jou data.

Het sterke uit Piktochart is de volledigheid van deze infographic tool. Hier kun je werkelijk alles mee maken. Het is nog net geen maatwerk infographic, maar je kunt wel heel ver gaan. Zo ook eigen beeldmateriaal gebruiken.

Op het moment dat je infographic klaar is, dan kun je deze exporteren naar PNG/JPG formaat of publiceren. Kies je voor publiceren, dan kun je via een embed code deze infographic ook op je website plaatsen. Hiervoor wordt dan gewerkt met een javascript embed.

Easelly

Easelly is een andere site waar je online infographics kunt maken. Je krijgt bij aanvang 15 sjablonen die je kunt toepassen en aanpassen. Alles is aanpasbaar via de inuïtieve user interface. Zo kun je teksten plaatsen, lettertypes aanpassen, kleuren wijzigen, achtergronden plaatsen en iconen plaatsen. Daarnaast kun je ook je eigen afbeeldingen uploaden, zoals bij Piktochart.

Je kunt er al mee aan de slag zonder dat je een account hoeft te hebben, wil je een infographic echter opslaan, dan moet je jezelf even registreren. Op het moment dat je de infographic opslaat, dan is deze nog verborgen. Je ziet vervolgens een overzicht van jou infographics versus de publieke infographics. Kies je voor de optie ‘share’, dan krijg je de mogelijkheid om de infographic te downloaden, om een link naar de infographic te kopieren en een embedcode. Er zitten geen social media knoppen in.

Laatste tips

Weliswaar zijn er een aantal goede online infographic tools waarmee je zelf een infographic kunt maken, toch vergt een goede infographic veel voorbereiding en maaktijd. Wil je echt een killer infographic, dan zou ik niet direct ervoor kiezen om het zelf te doen, tenzij je zelf ook grafisch goed onderlegd bent. Ben je dat niet, zorg dan voor de accurate teksten en data, en laat vervolgens een professionele designer met ervaring in het maken van infographics hier een mooie infographic van maken.