WikiSeek: nieuwe zoekmachine specifiek voor …

De nieuwe zoekmachine WikiSeek is een zoekmachine specifiek voor Wikipedia en sites gelinkt vanaf Wikipedia.

Nu zul je denken, Wikipedia heeft toch al een zoekmachine? Dat klopt, alleen deze is beter… Bovendien, en dat is een groot voordeel boven – zelfs – andere zoekmachines, door slechts de sites te indexeren die vanuit Wikipedia worden gelinkt, zullen de zoekresultaten zeer relevant zijn. Zoekmachine spam zal niet snel voorkomen, omdat de  links in Wikipedia onderdeel zijn van een continue aandacht van redacteurs.

Oftewel:

The contents of Wikiseek are restricted to Wikipedia pages and only those sites which are referenced within Wikipedia, making it an authoritative source of information less subject to spam and SEO schemes.

Wikiseek is het resultaat van het in 2005 opgerichte bedrijf SearchMe (17 medewerkers, 5$ milj. VC) en is onderdeel van de strategie om een reeks aan longtail zoekmachines te lanceren.

Naast de redelijk standaard weergave van zoekresultaten, wordt elk zoekresultaat voorzien van een tagcload die bestaat uit de categorieen binnen Wikiseek. Het onderscheid tussen pagina’s in een Wikipedia en gewone pagina’s wordt gemaakt door de belangrijkste drie Wikipedia pagina’s in een blauw gearceerd veld bovenin te tonen, met daaronder op een witte achtergrond de rest van de zoekresultaten.

Naast de gewone webinterface zijn er ook uitbreidingen beschikbaar op de meest gangbare browsers.

Overigens gaat het grootste deel van de gegenereerde omzet met deze zoekmachine naar de Wikipedia Foundation.

Posted in: