Ik heb altijd al een hekel gehad aan het begrip kantoortuin. Het idee dat iemand bedacht heeft dat een kantoor een tuin is waar medewerkers groeien? Of een plek waar werkplekken groeien? En dan de uitvoering: een rits aan bureaus, stoelen, schermen afgewisseld door een plant en als je mazzel hebt akoestische schermen.
De kantoortuin bedacht men in de jaren 50 in Duitsland, en sinds de jaren ’70 werd dit verder omarmt in Europa (Cubed. The Secret History of the Workplace. Nikil Saval. 6-1-2015). De gedachte: met een kantoortuin breek je de muren van hierarchie af.
Uit onderzoek blijkt al jaren dat de kantoortuin geen bijdrage levert tot productiviteit. De afleiding is te groot, de herrie teveel zodat medewerkers noodzakelijk rondlopen met oordoppen, en dat communicatie – op kantoor – via de chat plaatsvindt. Dit leidt gemiddeld tot een productiviteitsverlies van 86 minuten per dag. Als je bedenkt dat een medewerker gemiddeld 35,- per uur kost, is dat dus op maandbasis meer als duizend euro verlies.
Gedwongen door de pandemie werkten we opeens massaal thuis en willen we dat grotendeels ook blijven doen. En het gekke is dat de productiviteit er niet onder lijdt. Gek? Nee, tuurlijk niet. Die collega die rondloopt op de vloer in zijn conference call, die andere collega die even iets bespreekt met je buurvrouw, of die andere collega die even je nietmachine wilt lenen: allemaal situaties die niet bijdragen tot jouw productiviteit. Met dank aan de kantoortuin.
Kantoortuinen zijn overbodig geworden. Dure meters die niet alleen gewoon duur zijn, maar door de hoge productiviteitsverlies nog veel meer kosten. Het kantoor verandert. Het is niet meer de plek waar je naar toe gaat om te werken. Het is de plek waar je naar toe gaat om je collega’s te ontmoeten en om samen te werken op een manier dat nog niet te vervangen is door een digitale tool.
Naar kantoor gaan is dus niet meer ingesleten gedrag: de 9-tot-5 gedachte. Naar kantoor ga je doelbewust. Heeft het nog zin om te gaan als die specifieke teamleden er niet zijn. Vroeger wel, maar nu helemaal niet. Dat betekent dat je doelbewust afstemt wanneer je gaat zodat je doelbewust specifieke ontmoetingen kunt hebben. Om bijvoorbeeld te brainstormen over een nieuw product, of gewoon te doen aan teambuilding. Zo’n dag hoeft ook niet productief te zijn, het doel is geheel anders. Het werken doe je namelijk niet meer op kantoor, maar op de plek waar je als medewerker het meest productief bent. En dus ook niet meer van 9-tot-5.
Meer weten hoe je de digitale transformatie door pakt? Neem contact op met ons via 064 808 6196.