Meer opvallen bij je sollicitatie via LinkedIn? Check LinkedIn op verborgen edelstenen

  1. LinkedIn Hidden Gem

Het succes van LinkedIn als social media netwerk zit met name in het feit dat het in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook of Google+ bij uitstek te gebruiken is als zakennetwerk. Dankzij het opzetten van een zakelijk netwerk kun je gemakkelijk contact onderhouden met zakenrelaties, ook als ze inmiddels vertrokken zijn bij de bedrijven waarvan je ze kent.
Dankzij het berichtensysteem van LinkedIn wordt je ook op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van iemand zijn profiel en carrière ontwikkeling.

Daarnaast biedt LinkedIn voor werkgevers en werknemers een ideale plek voor het plaatsen en vinden van vacatures. Voor werkgevers is het ideaal, omdat alle werknemers van het gehele bedrijf dat aangesloten is via een LinkedIn-bedrijfspagina ook automatisch optreden als ambassadeurs voor het bedrijf als deze een vacature heeft geplaatst.

Uiteraard helpt het dan wel als de werknemer een groot netwerk heeft. De kandidaat die namelijk de vacature ziet, ziet ook op welke wijze hij verbonden is met mensen die werken bij het bedrijf waar hij wil solliciteren, of met mensen die verbonden zijn met de persoon die de vacature geplaatst heeft.

Voor de potentiële kandidaat is het daarnaast interessant om te zoeken via LinkedIn, omdat deze kan zien hoeveel mensen gereageerd hebben op de door de werkgever geplaatste functie. Zo kan je inschatten hoeveel kans je maakt om op te vallen met jouw profiel. Zekerheid op de baan krijg je niet, maar je weet dan tenminste wel hoe groot de stapel aan sollicitaties bij benadering is.

Nog interessanter wordt het voor de potentiële kandidaat dankzij de eigenschap van LinkedIn genaamd ‘Hidden Gem’. Ook LinkedIn past gamification toe bij de poging om het aantal reacties op een vacature te vergroten. Met de eigenschap ‘Hidden Gem’ geeft LinkedIn aan dat op de specifieke vacature te weinig gereageerd is. Een van de reacties op de vraag wat de ‘Hidden Gem’ is, geeft moderator Derek Homann het volgende aan:

“Hidden Gems are found on jobs that don’t currently have many applicants yet. We sometimes call these out to show applicants that they may have a better chance of being noticed if they apply to these jobs since the applicant pool isn’t super large currently.”

LinkedIn Hidden Gem

Op de vraag of je kunt filteren op ‘Hidden Gem’s’, daar is geen duidelijkheid op. De vraag is ook, waarom zou je. Uiteindelijk zoek je een functie die bij je past, nietwaar? Voor werkgevers is het in ieder geval fijn om te weten dat LinkedIn actief werkt om het aantal reacties op een vacature te vergroten.