Microsoft test nieuwe zoekmachine Kumo

Kumo search engine screenshot

Microsoft start deze week met interne tests van Kumo, de nieuwe versie van Live Search.

Op de screenshot is te zien dat Kumo een groot aantal zoekresultaten overzichtelijk in categorieën ordent. Die groepen zijn direct toegankelijk via links in een ‘verkenningsvenster’ aan de linkerkant van het scherm. Wanneer u naar beneden scrolt op de resultatenpagina, rollen de categorieën vanzelf over uw scherm.

Groepen
Bij een zoekactie naar de Amerikaanse zangeres Taylor Swift toont de resultatenpagina allereerst een paar foto’s. De eerste algemene links zijn gecategoriseerd onder de noemer ‘web’. Hier zien we Swifts officiële website, een Wikipedia-artikel en haar Myspace-pagina.

De volgende zoekresultaten staan onder het kopje ‘Taylor Swift Songs’. Het gaat om muzieksites Songarea en AOL Music. Daaronder vinden we de categorie Taylor Swift Lyrics, wederom met een een klein aantal aanbevolen links, gevolgd door de groepen Taylor Swift Biography, Taylor Swift Music en Taylor Swift Albums. De resultatenpagina sluit af met enkele suggesties voor video’s.

Interne e-mail
In een interne e-mail aan Microsoft-medewerkers legt zoekchef Satya Nadella uit dat veel zoekacties nog altijd te lang duren of niet tot het goede resultaat leiden. Kumo moet “een betere en beter bruikbare zoekervaring leveren, die je helpt om niet alleen te zoeken maar ook taken te vervullen”.

Hij wijst op de ordening van de zoekresultaten en het verkenningsvenster aan de linkerkant van de resultatenpagina, met “tools die je helpen met je taken”. Andere nieuwe functies zijn de geschiedenis van één sessie en hover preview.

In zijn e-mail roept Nadella medewerkers op om Kumo uit te testen en feedback te leveren. “Kumo.com bestaat alleen binnen in het bedrijfsnetwerk, en om genoeg feedback te krijgen zullen we de komende dagen intern live.com-verkeer over de testsite herleiden.”

[bron: ZDNet]

Posted in: